Geen Pokémon maar chemische elementen vangen
Met de app ResourCity vangen kinderen elementen en leren ze meer over chemie, technologie en duurzaamheid. Vanaf nu kun je het in Oss spelen.
Met de app ResourCity vangen kinderen elementen en leren ze meer over chemie, technologie en duurzaamheid. Vanaf nu kun je het in Oss spelen.
Een nieuwe weergave van het periodiek systeem laat de elementen op je mobiel zien op basis van hun hoeveelheid en beschikbaarheid.
Zondag 25 juni 2017 was Yuri Oganessian een van de geïnterviewden in de VPRO-serie The Mind of the Universe. Oganessian ‘jaagt’ op nieuwe chemische elementen en heeft al meerdere successen op zijn naam staan. In 2016 werd zelfs een nieuw element naar hem vernoemd. Maar hoe gaat zoi...
Het superzware element seaborgium vervalt doorgaans ogenblikken nadat het is gemaakt. Toch is het een team internationale wetenschappers gelukt er andere atomen aan te binden.
Er mag weer een nieuw vakje ingekleurd worden in het periodieke systeem. Het bestaan van element 117 is bevestigd. Het lukte wetenschappers van het GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung in het Duitse Darmstadt twee atomen van dit superzware element te maken.
In het midden van de vorige eeuw leek het periodiek systeem compleet. 92 verschillende elementen waren er bekend. Maar met de ontwikkeling van de atoombom kwamen er nieuwe elementen aan het licht. Nieuwe elementen bleken maakbaar in het laboratorium. Inmiddels staat de teller op 116. Hoe worde...
Zweedse wetenschappers melden de synthese van deeltjes met atoomnummer 115, uitgevoerd in de ‘elementenfabriek’ in het Duitse Darmstadt. Met hun experiment bevestigen ze tien jaar oude waarnemingen van Russische collega’s. Het periodiek systeem raakt langzaam maar zeker volle...
Begin april maakten Amerikaanse en Russische onderzoekers bekend dat ze er in zijn geslaagd element nummer 117 te maken. Daarmee is het Periodiek Systeem der Elementen eindelijk compleet. Hoewel…. Er lijken geheel nieuwe, synthetische elementen in het verschiet te liggen.
Russische wetenschappers rapporteren de synthese van element 117, een van de allerzwaarste uit het periodiek systeem der elementen. Hun onderzoek bevestigt het vermoeden dat er nog veel zwaardere, stabiele atomen te maken zijn. Met nog onbekende, onvoorspelbare chemische eigenschappen.
Het is officieel. Element 112 gaat sinds vorige week vrijdag door het leven als copernicium. Ter ere van de Poolse astronoom Copernicus.
Honderd jaar geleden, op 2 februari, stierf Dmitri Mendelejev. In ieder scheikundelokaal hangt zijn Periodiek Systeem der Elementen uit 1869 aan de muur. Is het model ook voor chemici van nu nog actueel? Theoretisch chemicus Gerrit Groenenboom over Mendelejevs tabel.
“Hahelibebcnof”…het is geen Esparanto-dialect, maar een ezelsbruggetje voor de eerste negen elementen van het Periodiek Systeem. Dat is de manier waarop sinds Mendeleev de verschillende atoomsoorten zijn gerangschikt. Een Amerikaanse aardwetenschapper gooide het roer volledig...
In 1955 voorspelde de natuurkundige John Wheeler het bestaan van superzware elementen. De serieuze speurtocht naar de superzware elementen begon echter pas in de jaren zestig, gedreven door de theoretische voorspellingen van een ‘eiland van superzware elementen’ ver voorbij uraan, element 92. ...