Water ontzouten met bacteriën
Droogte en zeespiegelstijging zorgen voor steeds zouter grondwater. Zout water kan zoet gemaakt worden, maar de huidige technieken zijn niet optimaal. iGEM Maastricht wil dit oplossen met cyanobacteriën.
Droogte en zeespiegelstijging zorgen voor steeds zouter grondwater. Zout water kan zoet gemaakt worden, maar de huidige technieken zijn niet optimaal. iGEM Maastricht wil dit oplossen met cyanobacteriën.
Binnenkort schakelt het water- en energiebedrijf van Aruba (W.E.B. Aruba N.V.) geheel over op ontzilting door middel van omgekeerde osmose. Daarmee wordt zeewater geschikt gemaakt om te drinken. Na bijna een eeuw komt hiermee een einde aan de thermische ontziltingstechnologie op het eiland.
Chemisch technologe Maaike Kroon, de jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland, werkt aan nieuwe scheidingstechnologie. Haar doel: goedkoop en energiezuinig drinkwater maken van zeewater.
Op Wereldwaterdag (22 maart) staan we stil bij het tekort aan schoon drinkwater waar 884 miljoen mensen nog dagelijks mee kampen. Wordt een veilig glas water voor iedereen beschikbaar dankzij nanofilters, -sponzen en -roest?
Een consortium van Nederlandse bedrijven en instituten heeft eind vorig jaar op de Maasvlakte met succes een nieuw type installatie getest voor de productie van drinkwater uit vuil zeewater. Initiatiefnemer TNO meldde vorige week dat de toegepaste Memstill technologie heel geschikt is voor de ...
Chemicus Kamalesh Sirkar van het New Jersey Institute of Technology heeft een simpele manier bedacht om extreem zout water te ontzilten. Hij laat zulk brijn door een dun membraan verdampen en vangt het pure water aan de andere kant op.
De Universiteit Twente en het Regionale Opleidingscentrum Oost-Nederland ontwikkelden een nieuwe kleine aluminium waterpomp speciaal voor druppelirrigatie. Eenvoudig en duurzaam moest de pomp worden. Volgens de bedenker Gert Breur is de zogenaamde pulspomp geschikt voor transport van voedingsm...