Satellieten: van hightech tot ruimtepuin31 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenWe zijn in ons dagelijks leven steeds meer afhankelijk van satellieten. Maar door de snelle toename aan objecten rond de aarde wordt het risico op botsingen almaar groter.
Ook astronauten in de ruimte ervaren zwaartekracht11 augustus 2023Deel 6 in serie Hardnekkige mythesAstronauten zweven in de ruimte omdat er geen zwaartekracht is. Toch? Nee! De zwaartekracht in een ruimtestation is bijna even sterk als op aarde.
Student, spreek je moerstaal!17 februari 2020Student, spreek je moerstaal!Tegenwoordig is driekwart van de masteropleidingen in het Engels. Maar wat betekent de verengelsing van ons onderwijs voor de maatschappij?
Wie plakt de etiketten op sterren en planeten?10 januari 2020Wie plakt de etiketten op sterren en planeten?Sterrennacht en Nachtwacht zijn dankzij het Nederlandse publiek de officiële namen voor een ster en planeet. Wie geeft de rest van de sterren een naam?
Alle rare snuiters uit het heelal verzameld13 december 2019Recensie ‘Het kosmisch rariteitenkabinet’ van George van Hal en Ans HekkenbergIn 'Het kosmisch rariteitenkabinet' nemen twee wetenschapsjournalisten je op komische wijze mee langs de eigenaardigste dingen in ons universum.
Faces of ScienceOnderzoek mét pride, zonder prejudice28 juli 2022Onderzoek mét pride, zonder prejudiceHet is weer tijd voor de jaarlijkse Pride Amsterdam: een feest van de diversiteit. Helaas is het ook een reminder dat inclusiviteit nog niet vanzelfsprekend is, ook niet in wetenschappelijk onderzoek....
Faces of ScienceKunsthistorica of meestervervalster?15 juni 2021Hoe het in 3D na-apen van schilderijen het échte kunstwerk kan helpenAls je naar een museum gaat, verwacht je schilderijen van een geniale meester. Maar wat gebeurt er als je een exacte kopie van elk schilderij kan creëren?
Faces of ScienceWaarom vrouwen vaak onzichtbaar zijn in de wetenschap13 augustus 2020Leestip voor de zomer: Invisible WomenVrouwen worden vaak vergeten in wetenschappelijke data. Caroline Criado Perez schreef hier een boek over dat precies aansluit op mijn onderzoek.
Faces of ScienceHoe historici en filosofen helpen bij de coronacrisis19 mei 2020Hoe historici en filosofen helpen bij de coronacrisisCrisis op straat, in het ziekenhuis, in miljoenen Nederlandse huishoudens. En ik lees boeken, ik schrijf. Wat heeft dat eigenlijk voor zin? Heel veel!
Faces of Science10 vragen van je oren tot je brein11 februari 202010 vragen van je oren tot je breinHoera, Faces of Science bestaat vijf jaar! En om dat te vieren bedachten de Faces tien vragen van je oren tot je brein. Een paar weken geleden deelden we de vragen met je. Dit zijn alle antwoorden....
Een scheervlucht langs de gaten in het heelal8 maart 2023Recensie Gaten in het heelal (Ans Hekkenberg)Zwarte gaten zijn onverzadigbaar, en zo ook onze honger naar kennis daarover. Wetenschapsjournalist Ans Hekkenberg springt daar handig op in met haar heldere en humorvolle boek _Gaten in het heelal_.
'We moeten op zoek naar technologieën die de natuur omarmen'13 mei 2022Interview met techniekfilosoof Vincent BlokTechniekfilosoof Vincent Blok schreef een boek waarin hij de aarde niet neerzet als passief object, maar als actief subject. Om de wereld te redden, moeten we niet langer de natuur tegenover de men...
5 kijktips over ecodenken22 april 20225 kijktips over ecodenkenDat een andere omgang met de aarde nodig is, is allang duidelijk. Maar hoe kunnen we een nieuwe relatie aangaan met de planeet en andere aardbewoners? Vijf hoopvolle kijktips die ons op weg kunnen hel...
Zelfs de beste telescoop staart zich blind op de onzichtbare kosmos24 december 2021Vijf menselijke drama’s in de kosmos: deel 2Kometen leveren een indirecte blik op een wereld buiten het zicht van onze beste observatoria. Maar bestaat iets als we het nooit kunnen zien?
Vijf vragen over inclusieve algoritmes20 oktober 2021beantwoord door Sennay GhebreabTijdens een lezing in De Studio van NEMO gaf AI-wetenschapper Sennay Ghebreab antwoord op vragen over het inzetten van algoritmes voor een inclusievere samenleving.
Verdienen zwarte gaten alle aandacht die ze trekken?6 november 2020Verdienen zwarte gaten alle aandacht die ze trekken?Het is bijna zo robuust als een natuurwet: als je het over zwarte gaten hebt dan trek je de aandacht. Maar hoe groot is hun rol in de kosmos nu écht?
Zwart gat slokt ‘verboden object’ op3 juli 2020Zwart gat slokt ‘verboden object’ opVorig jaar zagen astronomen in Amerika en Europa een signaal op hun zwaartekrachtgolfdetectoren. Het blijkt afkomstig van een gewelddadige botsing tussen een zwart gat en iets dat vooralsnog lastig te...
'We hamsteren wc-papier omdat we elkaar volgen'17 maart 2020Interview met hoogleraar humanisme en filosofie Joachim DuyndamNEMO Kennislink sprak met hoogleraar humanisme en filosofie Joachim Duyndam over waarom we hamsteren zonder schaarste.