Eiwitduo beschermt geslachtscellen
NWO-onderzoeker Gerben Vader vond een moleculair systeem dat chromosomaal DNA beschermt bij de verdeling over twee geslachtscellen. Twee samenwerkende eiwitten blijken in staat fouten te voorkomen.
NWO-onderzoeker Gerben Vader vond een moleculair systeem dat chromosomaal DNA beschermt bij de verdeling over twee geslachtscellen. Twee samenwerkende eiwitten blijken in staat fouten te voorkomen.
Bij de vorming van zaadcellen liggen de X- of Y-chromosomen niet passief te wachten tot ze over de zaadcellen verdeeld zijn, zoals altijd is gedacht. De seksechromosomen krijgen drie miljoen geheel nieuwe kernen waar het meterslange DNA-molecuul omheen is opgerold. Nature Genetics publiceerde ...
Evolutie blijkt een betere ontwerper te zijn dan de knapste koppen met hun modelleerprogramma’s. Vermenigvuldiging met foutjes zorgt voor variatie. En selectie doet de rest. Wetenschappers bootsen nu veelvuldig de evolutie na voor het maken van nieuwe geneesmiddelen of handige enzymen.
Martien Kas ontrafelt de genetische basis van gedrag via eenentwintig bijzondere muizenstammen. Genetisch onderzoek in de versnelling.
Mensen doen het, guppies doen het, fruitvliegen doen het. Regenwormen doen het ook, net als tuinbonen, golden retrievers en champignons. Het gaat hier over geslachtelijke voortplanting, de voortplantingswijze waarbij nakomelingen ontstaan uit de versmelting van het genetisch materiaal van hun ...
Natuurlijke selectie is één van de centrale begrippen in de evolutietheorie. Desondanks is er verwarring over wat natuurlijke selectie nu eigenlijk selecteert. Zijn dat eigenschappen die goed zijn voor de soort, voor de groep, voor het individu of voor iets anders misschien? De onduidelijkheid...
Planten kom je overal ter wereld tegen. Vandaag de dag zie je vooral bloemplanten, maar deze groep is eigenlijk pas heel laat ontstaan. In dit artikel wordt beschreven wat er vanaf het ontstaan van de eerste landplanten tot aan de bloemplanten is gebeurd in de evolutie.
Lange tijd werd gedacht dat voor het ontstaan van nieuwe soorten een geografische barrière (zoals een berg of een zee) nodig was, maar recent hebben computermodellen aangetoond dat dit niet altijd nodig is. Dit artikel beschrijft een aantal manieren van soortvorming zonder geografische barrièr...
Zaden vormen het verspreidingsmechanisme voor een plant. Door hun vermogen om uit te drogen zijn zaden ideaal om op te slaan. De mens maakt van deze eigenschap gretig gebruik. Zaadkieming is de start van de groei van een nieuwe generatie, maar verloopt helaas niet altijd zonder problemen.