Vertrouw jij een zelfrijdende auto?
Technologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
Technologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
Om het tekort aan orgaandonoren op te lossen passen Duitse onderzoekers varkens zo aan dat hun organen geschikt zijn voor mensen. NEMO Kennislink bezocht de varkens die wellicht mensenlevens gaan redden.
Is het eerste leven ontstaan op de bodem van de diepzee? Niemand die het zeker weet, maar Eloi Camprubi Casas probeert die omstandigheden na te bootsen. NEMO Kennislink nam een kijkje in zijn lab.
Burgers’ Zoo noemt zichzelf ‘hofleverancier van koralen’. De koralen in de Arnhemse dierentuin groeien zo goed, dat ze er zelf geen plek voor hebben. Kan de dierentuin helpen bij het redden van de koraalriffen?
De Waddenzee is belangrijk voor steltlopers. Biologen willen weten waarom. Dat doen ze door de vogels met een zendertje te volgen met ontvangststations in de Waddenzee. NEMO Kennislink voer een dagje mee.
Op de wereld leven meer dier- en plantensoorten dan je je kunt voorstellen. Hoe zijn al die verschillende soorten ooit ontstaan? NEMO Kennislink bezoekt het vissenlab van de Rijksuniversiteit Groningen, waar onderzoeker Martine Maan het antwoord op deze vraag probeert te vinden.
Vorige week hebben fysici met het zogeheten Alpha-g experiment in Cern voor het eerst bevestigd dat antimaterie – net als materie – naar beneden valt.
Nederland wil in 2025 vooroplopen in het gebruik van proefdiervrije methoden. Veel behandelingen voor infectieziekten worden momenteel getest op apen in het Biomedical Primate Research Centre. Wat als we die proeven niet meer zouden doen? NEMO Kennislink vroeg het de onderzoekers.
Individueel zijn de drones van de TU Delft behoorlijk dom, maar samen kunnen ze razendsnel slachtoffers in een brandend gebouw opsporen.
Een stuur dat ervoor zorgt dat je nooit meer valt en een speciale fiets waarmee je wedstrijden wint. Het is een kleine greep uit de innovaties waar ze bij het fietslab van de TU Delft aan werken. NEMO Kennislink bezocht het knusse lab.
Voor het vijfde jaar op rij brengt Lowlands wetenschappers en festivalgangers samen bij het programmaonderdeel Lowlands Science. NEMO Kennislink kijkt een dagje mee bij de experimenten waar bezoekers aan mee kunnen doen.
De afgelopen drie jaar vonden detectoren voor zwaartekrachtgolven samensmeltende zwarte gaten en neutronensterren. Maar de techniek belooft veel meer. Onderzoekers hopen ermee ín neutronensterren te kijken, te bepalen hoe snel het heelal uitdijt en dichterbij de oerknal te komen. NEMO Kennisli...
Zeegras kan erosie op tropische stranden tegengaan, schrijven Nederlandse en Mexicaanse wetenschappers deze week. Eerder schreef Marlies ter Voorde op NEMO Kennislink over het concept ‘buidling with nature’.
Bij balpennen is zwart, blauw, rood en soms groen de variatie in inkt. Maar inkt kom je vaker tegen dan je denkt. NEMO Kennislink bracht een bezoek aan BASF in Heerenveen dat bindmiddelen produceert voor inkt.
Bij onderzoeksinstituut Wetsus draait alles om watertechnologie. Afvalwater, regenwater, zeewater en drinkwater: overal kunnen ze mee uit de voeten. Maar waarom vinden deze wetenschappers het onderzoek naar water zo belangrijk?
Hersen- en gedragsonderzoek, dat gebeurt toch met hersenscanners? Het Nijmeegse Donders Instituut kijkt inderdaad met de beste scanners hoe ons brein werkt, maar gebruikt ook andere onderzoeksmethoden. NEMO Kennislink ging op bezoek bij vier onderzoekers die het anders aanpakken.
Stapels nieuwsberichten suggereren dat de realisatie van de quantumcomputer ‘weer een stapje dichterbij is’, maar hoe staat het er nu echt voor met het apparaat dat de prestaties van de huidige supercomputers kan doen verbleken? NEMO Kennislink gaat op bezoek bij het Delftse QuTech...
In het Leidse laboratorium van Tjerk Oosterkamp kicken ze op kou. Hier wordt bij ultralage temperatuur onderzoek gedaan naar quantumeffecten in materialen, de structuur van eiwitten en de grenzen van de bizarre quantumwetten. Oosterkamp geeft NEMO Kennislink een rondleiding en legt uit hoe je ...
Donkere energie zou de verklaring zijn voor het steeds sneller uitdijende universum, maar niemand weet wat het is. In de kelder van de Vrije Universiteit Amsterdam testen wetenschappers nu een theorie door zogenoemde kameleondeeltjes te zoeken. Kennislink nam een kijkje.
Deze week werd de nieuwste magneet van het magnetenlaboratorium in Nijmegen in gebruik genomen. Het bakbeest is met een veldsterkte van bijna 38 tesla ’s werelds sterkste magneet in zijn soort. Hij zal onder andere worden gebruikt voor onderzoek naar super- en halfgeleidende materialen.