Hoe dieper we de kosmos in turen, hoe vreemder hij lijkt
Niet zelden leiden waarnemingen van telescopen tot meer vragen dan antwoorden. Waarom worden de grote kosmische problemen niet getackeld?
Niet zelden leiden waarnemingen van telescopen tot meer vragen dan antwoorden. Waarom worden de grote kosmische problemen niet getackeld?
Niet zelden is de uitkomst van een experiment heel anders dan de onderzoeker had verwacht. Erg is dat niet. Het leidt soms tot belangrijke ontdekkingen. We zetten er tien op een rij.
Op aarde is het meten van afstanden makkelijk, maar daarbuiten is het lastiger. Astronomen gebruiken verschillende methodes om afstanden en de uitdijing van het heelal te bepalen, en die spreken elkaar soms tegen. Hoe groot is het universum eigenlijk, en welke peilstokken gebruiken we?
Kosmoloog Andrei Linde is zeker van zijn zaak: we leven in een multiversum, een aaneenschakeling van ontelbare universa met allemaal andere natuurwetten. NEMO Kennislink voelt de bekende wetenschapper aan de tand over de allereerste momenten na de oerknal.
Diep verscholen in bergen, in kilometers ijs of op de bodem van de zee speuren neutrino-detectoren wereldwijd naar lichtflitsjes die een zeldzame neutrino-interactie kunnen verraden. De verstopte deeltjes openen nu een heel nieuw vakgebied in de astronomie. Dorothea Samtleben vertelt over haar...
Vorig jaar maart leek de BICEP2-telescoop zwaartekrachtgolven van de oerknal op het spoor te zijn. Die controversiële conclusie is nu definitief onderuit gehaald, met behulp van metingen van de Planck-satelliet en het Keck Array.
Wetenschappers achter de BICEP2-detector op Antarctica zeggen dat ze zwaartekrachtgolven van de oerknal hebben gesignaleerd. De vondst zou een sterk bewijs vormen voor de inflatietheorie die stelt dat het universum in de eerste fractie van een seconde na de oerknal met een enorme snelheid is u...
Wat doe je wanneer zelfs de grootste deeltjesversneller ter wereld te klein is voor je experimenten? Dan kijk je gewoon naar de oerknal, de grootste explosie ooit. Dat is wat theoretisch natuurkundige Diederik Roest van de Rijksuniversiteit Groningen doet, in zijn zoektocht naar een theorie di...
Op 12 juni 2010 drukte koningin Beatrix in Oost-Drenthe op een grote knop en luidde daarmee officieel het startschot voor de ingebruikname van de grotendeels Nederlandse radiotelescoop LOFAR. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en is de telescoop klaar voor het échte wetenschappelijke werk...
Donkere materie blijft voorlopig in nevelen gehuld. De gevoeligste detector ooit heeft vooralsnog geen overtuigend bewijs gevonden voor de deeltjes die veel natuurkundigen als een goede kandidaat zien voor het mysterieuze spul in ons heelal. Moet men op zoek naar iets anders?
Voor de derde keer heeft een experiment aanwijzingen gevonden voor deeltjes die de mysterieuze donkere materie zouden vormen, het onzichtbare spul waarmee het overgrote deel van ons heelal is gevuld. Mysterie opgelost, zou je denken. Nee hoor, integendeel.
Wie naar de sterren kijkt, kijkt terug in de tijd. Het licht van verre sterrenstelsels is miljoenen of zelfs miljarden jaren op weg naar ons, en het plaatje dat wij zien is eigenlijk een oeroude impressie van een object dat misschien niet meer bestaat. Als je ver genoeg terug kijkt, dan zou je...
Op 14 mei jongstleden lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ruimtetelescoop Planck die de kosmische stralingsachtergrond van het heelal in kaart gaat brengen. Deze straling bevat informatie uit de vroegste jaren van het heelal. Op zoek naar een vingerafdruk van de Oerknal…
Theoretisch fysicus Jan Pieter van der Schaar gebruikt theorieën die het grootste moeten verklaren om inzicht te krijgen in het allerkleinste. Met behulp van kosmologie zoekt hij naar bewijs voor de snaartheorie.
Sterrenkundigen van de universiteit van Hawaï zeggen direct bewijs te hebben gevonden voor het bestaan van de zogeheten donkere energie. Donkere energie is de naam die gegeven is aan de mysterieuze kracht die het heelal – tegen de zwaartekracht in – versneld doet uitdijen.
Waarheen je ook kijkt, overal hoort het heelal er hetzelfde uit te zien. Dat voorspelt het Standaard Model van de sterrenkunde. Toch zien astronomen – nog onduidelijke – sporen van een voorkeursrichting: een kosmisch noorden. Sporen van een binnendringend stuk buurheelal, speculere...
Met de WMAP-satelliet hebben sterrenkundigen de meest gedetailleerde kaart van het vroege heelal gemaakt. De opgemeten kosmische achtergrondstraling werd uitgezonden toen het heelal maar 380.000 jaar oud was. Maar volgens radioastronoom Gerrit Verstuur is de kaart vervuild met radiostraling ui...