Virusbatterij
Met behulp van virussen maakten onderzoekers een krachtige, veilige en milieuvriendelijke batterij. Binnenkort wellicht in te zetten voor het opladen van mobiele telefoons en elektrische auto’s.
Met behulp van virussen maakten onderzoekers een krachtige, veilige en milieuvriendelijke batterij. Binnenkort wellicht in te zetten voor het opladen van mobiele telefoons en elektrische auto’s.
Een flinterdun folie van nanobuisjes blijkt prima dienst te kunnen doen als luidspreker, dankzij het thermo-akoestisch effect. Door deze ontdekking van Chinese natuurkundigen zijn flexibele mini-speakers binnen handbereik.
Amerikaanse onderzoekers bouwden een nanoweegschaal die het gewicht van een enkel goudatoom kan meten. De weegschaal bestaat uit een koolstof nanobuisje dat trilt onder gelijkstroom. Voor het eerst kan een atoom op kamertemperatuur worden gewogen. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Nat...
Koolstof nanobuisjes die langer zijn dan 20 micrometer veroorzaken in de longen van muizen een ontstekingsreactie die vergelijkbaar is met de schade die asbestvezels aanrichten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Edinburgh deze week in het vakblad Nature nanotechnolog...
De één begint al te zweten bij een druppel tabasco, de ander schudt vrolijk een eetlepel van het spul over zijn chili uit. Om te bepalen hoe pittig eten is, worden soms panels van getrainde proevers gebruikt. Hoogleraar chemie Richard Compton omzeilt de menselijke bijdrage: dunne buisjes van k...
Ze zien eruit als een rol kippengaas, maar dan ontelbare keren kleiner: nanobuisjes van koolstof. Deze supermoleculen zijn volgens voorspellingen ideaal voor supersterke materialen, razendsnelle chips, hypergevoelige sensoren en nog honderden andere toepassingen.
Met een koolstof nanobuis als kern hebben Amerikaanse natuurkundigen een lichtgeleidende coaxkabel gemaakt. Het draadje, 10.000 keer zo dun als de kabels in moderne elektronica, kan licht vangen en vervoeren. Betere zonnecellen en kunstogen liggen voor het grijpen, denken de bouwers.
In diverse laboratoria worden pompjes gemaakt van een paar millimeter, of motortjes die je gemakkelijk tussen je vingertoppen verbrijzelt. Hoe kleiner dergelijke apparaatjes, hoe bijzonderder de toepassingen.
Caltech-natuurkundige Marc Bockrath heeft warmtedeeltjes gezien in koolstof nanobuizen. Hij presenteerde zijn meetresultaten op een symposium van de American Vacuum Society. Het experiment is een opstap naar het gebruik van nanobuizen in computerkoelingen.
Uit twee druppels metaal en een stukje koolstof nanobuis wisten Chris Regan en collega’s van de Universiteit van Californië (Berkeley) een klein motortje te bouwen. Misschien kan zo’n piepkleine motor ooit nanobots aandrijven.
Nanobuizen hebben rare eigenschappen. Natuurkundigen van het Amerikaanse Argonne National Laboratory deden onderzoek naar een nanobuis gevuld met ijs en ontdekten een onverwacht waterdraadje in het centrum.
Een nanobuisje van koolstof kan dienstdoen als een transportband voor atomen. De mogelijkheid om een stroom deeltjes naar precieze locaties te brengen, vult een lege plaats in de nano-gereedschapskist.
Een signaaldetector van nanobuisjes werkt alleen als er ruis aan het signaal wordt toegevoegd. In de juiste hoeveelheden kan het soms juist het signaal versterken, ondekte Bart Kosko van de University of Southern California.
Slim gebruik van DNA en eiwitten heeft elektronica in een reageerbuis opgeleverd. En niet alleen dat, de transistoren van Erev Braun’s onderzoeksgroep zetten zichzelf in elkaar!
Prof. dr. Cees Dekker van de Technische Universiteit Delft is één van de winnaars van de Spinozapremie 2003, uitgereikt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hij krijgt 1,5 miljoen euro, vrij te besteden aan zijn onderzoek, onder andere voor zijn werk in de nanotechn...