Emigratie mens door groene Sahara
Wat is makkelijker: trekken door de Sahara woestijn of door een begroeide Sahara? De oermens ging voor de laatste optie.
Wat is makkelijker: trekken door de Sahara woestijn of door een begroeide Sahara? De oermens ging voor de laatste optie.
De 40.000 ‘ecotoeristen’ die jaarlijks een bezoek brengen aan de Zuidpool, zijn enorme milieuvervuilers. De bezoekers van de ondergesneeuwde landmassa brengen hierdoor niet alleen het Antarctische gebied in gevaar, maar ook de rest van de wereld.
Koelkasten en airco’s zonder het broeikasgas HFK moeten hun weg vinden naar ontwikkelingslanden als China en India. Gebeurt dit niet, dan neemt de uitstoot van broeikasgassen toe met een hoeveelheid die gelijk is aan de uitstoot van alle auto’s in China bij elkaar.
Klimaatverandering is een mondiaal probleem met regionale gevolgen voor de volksgezondheid. Met welke effecten krijgen we in Nederland te maken als het steeds warmer en natter wordt?
Een klimaatverandering in Mesopotamië leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe gezamenlijke identiteit. En de samenlevingen uit de Zerqa-vallei in Jordanië bouwen al 13.000 jaar irrigatiesystemen, maar de irrigatiesystemen bouwden ook samenlevingen. Aldus de conclusies van twee proefschriften...
Wat doodde de mammoeten in Noord-Amerika? Een meteoriet volgens recent onderzoek. Hernieuwd onderzoek kraakt het eerdere onderzoek echter deels.
Om klimaatverandering tegen te gaan zijn biobrandstoffen populair geworden. Maar dat blijkt nieuwe problemen te geven, zoals watertekort. Vers onderzoek suggereert dat deze problemen op de lange termijn mee kunnen vallen.
Klimaatverandering is niet alleen een Nederlands, Europees of westers probleem. Vooral niet, zelfs. Mensen over de hele wereld krijgen te maken met een veranderend klimaat. Sommige gevolgen zijn al merkbaar, andere zijn zo onvoorspelbaar als wat.
De temperatuur van zeewater bij de Zuidpool lag boven de 30ºC volgens een Utrechts onderzoek. En dat in een periode met hoge concentraties broeikasgassen…
Het genoom van een mariene bacterie zegt veel over zijn leefstijl, zo ontdekten Australische wetenschappers. Deze ontdekking maakt het mogelijk om heel makkelijk de gezondheid van complete ecosystemen te onderzoeken.
Dennenbomen produceren bij hoge concentraties CO2 meer zaden, die kwalitatief net zo goed zijn, dan onder normale omstandigheden. Bij verdere CO2-stijging zal de den grassen en struiken verdringen.
Biobrandstof en –elektriciteit uit landbouwplanten als maïs en suikerbieten kost een boel water. Nederlandse wetenschappers berekenden per plantensoort hoeveel water verloren gaat bij het maken van bio-energie. Het voordeligste gewas: de suikerbiet.
Voedsel als aardappelen, tarwe, maïs en soja overleven klimaatverandering niet op plekken waar ze nodig zijn. Daarom zijn wetenschappers op zoek naar genen die eetbare planten weerbarstiger maken tegen hitte, droogte en ziekten. Vandaag krijgen ze daar extra geld voor.
Organismen die vlak onder het zee-ijs leven, zijn cruciaal voor het ecosysteem in Antarctica. Hun biologische productie is groter dan gedacht.
Het gaat niet goed met ons klimaat, concludeerden wetenschappers deze week in het rapport ‘De staat van het klimaat 2008’. En ook al merken we nog niet zoveel van de opwarming van de aarde, we moeten er toch nú iets aan doen. Om die enorme psychologische uitdaging wat gemakkelijker te maken ze...
Hogere temperaturen in de toekomst in het gebied van de Middellandse Zee kunnen ook in het westen en midden van Europa tot warmere en drogere zomers leiden.
Met de stijgende CO2 concentratie in de atmosfeer worden de oceanen al maar zuurder. Dat betekent minder bouwstenen voor het koraal. Bij een verdubbeling van de CO2 concentratie kan het koraal zelfs gaan oplossen. Dat betekent het einde voor veel koralen.
Stedelingen zorgen voor minder broeikasgassen dan hun landgenoten op het platteland. Zij reizen namelijk vaker met het openbaar vervoer en stoken efficiënter. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van klimaatonderzoeker David Dodman. Het lijkt mooi, maar er zit een adder onder het gras.
Deze week komen klimaatwetenschappers uit de hele wereld samen in Kopenhagen om te praten over klimaatverandering. Op de agenda staat onder meer de vraag hoe we mensen meer bij het klimaat kunnen betrekken. Wetenschappers zijn behoorlijk eensgezind, maar sceptici zaaien in de media twijfel doo...
Het IPCC gebruikt in haar rapporten geen harde cijfers om de onzekerheid van haar voorspellingen over de toekomst van ons klimaat weer te geven. Daardoor onderschatten mensen de risico’s van de opwarming van de aarde. Man en paard noemen (of in dit geval: percentages) helpt. Maar daarmee is he...
Kalveren van de Groenlandse walvis leren de beste voedselplekken in hun eerste levensjaar van de moeder. Deze strategie kan gevaarlijk zijn voor de dieren, omdat sommige voedselplekken onder invloed van klimaatverandering verdwijnen. Of de walvissen een alternatieve voedsel zoekmethode hebben,...
Het nieuwste onderzoek rondom de vraag over welke brandstof we nu moeten gaan gebruiken, wijst als meest goedkope kandidaat biobrandstof uit de tweede generatie aan. Die wordt gewonnen uit gras en houtresten. De onderzoekers houden daarbij rekening met kosten van klimaatverandering en milieusc...
De opwarming van Europa in de laatste decennia is een sterke opwarming. Zelfs zo sterk dat een deel niet verklaard kan worden. Nieuw onderzoek toont aan dat de afname van mist en nevel 10-20% van de opwarming verklaart. Minder mist betekent tevens een vooruitgang van de luchtkwaliteit in Europ...
Het orkaanseizoen van 2008 is bijna ten einde. Ike zorgde voor een bovengemiddeld sterk orkaanseizoen. Vooral Haiti en Cuba werden zwaar getroffen.
Ongeveer 55,5 miljoen jaar geleden vond het Paloceen-Eoceen Temperatuurs Maximum (afgekort PETM) plaats, een periode van extreme opwarming door een snelle toename van de CO2 concentratie in de atmosfeer (CO2 is het bekendste broeikasgas). Tijdens het PETM steeg de temperatuur over de gehele aa...
Ruim 1700 experts uit 130 landen hebben er vijf jaar keihard aan gewerkt; de Global Mammal Assessment. Dit is een grootschalig onderzoek waarbij van alle 5487 zoogdiersoorten de taxonomie, verspreiding, leefgebieden, populatietrends, gevaren en beschermingsmaatregelen werden gemonitord. De con...
Een orkaan is een ramp voor elk gebied die het op haar weg tegenkomt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de zwaarste orkanen in kracht toenemen, en vooral in het Atlantische gebied.
De Rijn is vier graden warmer dan honderd jaar geleden, maar de gevolgen lijken nog mee te vallen.
Onder invloed van een opwarmend klimaat schuiven wereldwijd soorten naar polen en bergtoppen. Tot ze niet verder kunnen.
De cycloon Nargis trok van 2 – 4 mei over zuidelijk Myanmar. De gevolgen waren niet te overzien: mogelijk honderduizend doden, verwoesting en honger. Cyclonen worden vanaf 1995 steeds heviger, mogelijk door het opwarmende klimaat. Hierdoor warmt meer oceaanwater tot 27°C op. Dat is nu ju...