Betelgeuse hult zichzelf in nevelen
Dit jaar verloor Betelgeuse plots tweederde van zijn helderheid. Sommigen dachten dat hij op het punt stond te exploderen. Wetenschappers concluderen nu dat de reuzenster een rookgordijn optrok.
Dit jaar verloor Betelgeuse plots tweederde van zijn helderheid. Sommigen dachten dat hij op het punt stond te exploderen. Wetenschappers concluderen nu dat de reuzenster een rookgordijn optrok.
Afgelopen dinsdag ging de bouw van kernfusiereactor ITER officieel van start. Eerder bezocht ik de bouwplaats en zag de vele uitdagingen van dit welhaast megalomane project.
Met telescopen hebben sterrenkundigen sporen van zuurstof ontdekt in een extreem ver sterrenstelsel dat al bestond toen het universum 500 miljoen jaar oud was. Het geeft een aanwijzing dat er in het buitengewoon jonge universum al sterren schenen.
DIFFER doet fundamenteel onderzoek naar nieuwe, duurzame bronnen voor energie. Dit jaar doen ze opnieuw mee aan het Weekend van de Wetenschap.
Kernfusie zit al jaren in het slop. In het Duitse Greifswald gooien ze het nu over een andere boeg. Kernfusiereactor Wendelstein 7-X is na tien jaar bouwen klaar en moet de droom dichterbij brengen met een uniek ontwerp. Kennislink gaat op bezoek.
Terwijl in Frankrijk hard wordt gewerkt aan de realisatie van de grootste kernfusiereactor ter wereld, is in Duitsland een kleinere variant opgestart. De bouw van de Wendelstein 7-X duurde ruim tien jaar en het speciale ontwerp zou voordelen hebben ten opzichte van bestaande kernfusiereactoren...
Dirk Bouwmeester ontvangt dit jaar een Spinozapremie van 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij zal dat geld onder andere besteden aan onderzoek naar macroscopische quantumeffecten en plasmaringen. Kennislink spreekt de natuurkundige die zijn...
Sponzige nanostructuren van ijzer lijken een geschikt materiaal voor de productie van solar fuels, waarbij zonlicht wordt opgeslagen in chemische bindingen. Onderzoekers van FOM-instituut DIFFER publiceerden een interessante techniek om heel beheerst zulke nanosponzen te maken.
Voor het eerst is het wetenschappers van de Amerikaanse National Ignition Facility gelukt om netto energie te persen uit kernfusiereacties. Een mijlpaal in het kernfusie-onderzoek.
Kernfusie als energiebron heeft nog vele hordes te nemen. Een daarvan is het maken van een reactorwand die de helse condities in de reactor weerstaat. Wetenschappers van DIFFER denken nu dat een wand van vloeibaar metaal de klus kan klaren.
In een dor en licht bebost gebied in de buurt van het Zuid-Franse Aix-en-Provence gebeurt iets groots. Hier verrijst een machine van 13 miljard euro. Een apparaat dat misschien een grote rol gaat spelen voor de energievoorziening van de toekomst. Kennislink reist af naar Zuid-Frankrijk en kijk...
Nederlandse en Belgische natuurkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd de dans van het plasma op de zon nauwkeurig te beschrijven met een computermodel. De beweging van zo’n plasmaboog – of protuberans – kon nooit precies voorspeld worden, maar daar komt nu verandering in...
Aan het einde van zijn leven zwelt een ster als onze zon op en wordt een rode reus. Maar hoe zie je aan zo’n reuzenster of hij net ontstaan is, of al bijna klaar is om ineen te klappen naar zijn eindstadium? De Kepler-telescoop bracht het antwoord: gewoon goed luisteren!
De temperatuur van de zon neemt van binnen naar buiten niet netjes af. Het heetste deel zit weliswaar binnenin, maar de uitgestrekte zonne-atmosfeer, de corona, komt verrassend dicht in de buurt. Astronomen vonden een mogelijke verklaring.
In de kernfusiecentrales van de toekomst wordt energie opgewekt uit plasma, ongeveer tien keer zo heet als het binnenste van de zon. Waar stop je dat plasma in om te voorkomen dat alles smelt door de extreme hitte?
Kernfusie is de heilige graal van de energiewetenschappen. Door fusie van lichte kernen als waterstof en helium moet een vrijwel oneindige en bijna gratis energiebron aan te boren zijn – de zon en alle andere sterren doen het immers ook zo. Toch lukt het maar niet om fusie te bedwingen.
Bullseye gooien op een dartbord, ter afstand van de maan? Een peulenschil voor de wetenschappers van FOM en de TU Eindhoven. Ze schieten microgolven in magnetische eilandjes van een kernfusiereactor. Zo brengen ze gloeiend heet plasma tot bedaren.
Kernfusie op kamertemperatuur – onmogelijk? Twintig jaar geleden dachten Amerikanen de heilige graal gevonden te hebben, en nu is er een nieuw experiment dat in dezelfde richting wijst. Toch reageert de wetenschap sceptisch.
Een magnetisch schild dat een ruimteschip afschermt van gevaarlijke straling, zoals het aardmagnetisch veld dat doet voor de aarde. Dat klinkt als Star Trek, maar Britse en Portugese wetenschappers hebben nu aangetoond dat het met een redelijk klein veld te doen is. Een magnetisch schild kan r...
Het instorten van de New Yorkse Twin Towers had dezelfde reden als het verzwakken van de wanden van een kernfusiereactor. Tot die conclusie kwamen materiaalonderzoekers van de United Kingdom Atomic Energy Agency (UKAEA). Het was al langer bekend dat de Twin Towers konden instorten doordat het ...
Amerikaanse sterrenkundigen hebben de helderste exploderende ster ooit gezien in een ander sterrenstelsel. Supernova SN 2006gy maakte een einde aan een ster die 150 keer zo zwaar is als de zon, bijna het maximumgewicht van sterren. In onze eigen melkweg staat ook zo’n reus op springen. S...
Schone, duurzame energie en een bijna onuitputtelijke voorraad brandstof. In Frankrijk begint de bouw van de eerste grote experimentele kernfusiecentrale, ITER genaamd. Een internationaal project, waarbij de Europese Unie, Japan, Rusland, Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten zijn betrokken...
Terwijl zijn eigen universiteit het werk van bubbelfusie-adept Taleyarkhan kritisch bekijkt, claimt promovendus Brian Naranjo dat Taleyarkhan’s metingen niets met kernfusie te maken hebben. Wat de hoogleraar ziet als spoor van kernfusie in kleine belletjes zou eigenlijk straling zijn van...
In het Zuid-Franse Cadarache moet de eerste energie-leverende fusiereactor ter wereld verschijnen: ITER. De Universiteit Twente gaat de supergeleidende kabels van die installatie testen.
Tijdens een onderhandelingsbijeenkomst over het kernfusieproject ITER die in Zuid Korea werd gehouden, is besloten India als volledige partner in het project op te nemen. Daarmee schaart het land zich bij de zes andere ITER-partners: de EU, Japan, China, Rusland, Zuid-Korea en de VS.
De kerncentrale in Borssele blijft langer open. Eén van de argumenten: in de strijd tegen klimaatopwarming is kernenergie is een ‘schoon’ alternatief. Tegenstanders van toen kunnen opnieuw de barricaden op. Of niet?
Op een bijeenkomst in Moskou besloten de ITER-partners dat Frankrijk, niet Japan, de eerste energie-leverende kernfusie-reactor mag bouwen.
Details over de ITER-deal tussen Europa en Japan zijn bekend geworden: het onsuccesvolle land mag de positie van secretaris-generaal op het ITER-hoofdkantoor invullen, en krijgt ITER gerelateerde faciliteiten.
Natuurkundigen van de Universiteit van Californië wekken kernfusie op met een kristallen naald. Hun vinding is géén basis voor een superschone energiebron, maar wel voor medische toepassingen.