Bouw kernfusiemachine ITER begint
Afgelopen dinsdag ging de bouw van kernfusiereactor ITER officieel van start. Eerder bezocht ik de bouwplaats en zag de vele uitdagingen van dit welhaast megalomane project.
Afgelopen dinsdag ging de bouw van kernfusiereactor ITER officieel van start. Eerder bezocht ik de bouwplaats en zag de vele uitdagingen van dit welhaast megalomane project.
Kernfusie zit al jaren in het slop. In het Duitse Greifswald gooien ze het nu over een andere boeg. Kernfusiereactor Wendelstein 7-X is na tien jaar bouwen klaar en moet de droom dichterbij brengen met een uniek ontwerp. Kennislink gaat op bezoek.
Kernfusie als energiebron heeft nog vele hordes te nemen. Een daarvan is het maken van een reactorwand die de helse condities in de reactor weerstaat. Wetenschappers van DIFFER denken nu dat een wand van vloeibaar metaal de klus kan klaren.
In een dor en licht bebost gebied in de buurt van het Zuid-Franse Aix-en-Provence gebeurt iets groots. Hier verrijst een machine van 13 miljard euro. Een apparaat dat misschien een grote rol gaat spelen voor de energievoorziening van de toekomst. Kennislink reist af naar Zuid-Frankrijk en kijk...
In de kernfusiecentrales van de toekomst wordt energie opgewekt uit plasma, ongeveer tien keer zo heet als het binnenste van de zon. Waar stop je dat plasma in om te voorkomen dat alles smelt door de extreme hitte?
Kernfusie is de heilige graal van de energiewetenschappen. Door fusie van lichte kernen als waterstof en helium moet een vrijwel oneindige en bijna gratis energiebron aan te boren zijn – de zon en alle andere sterren doen het immers ook zo. Toch lukt het maar niet om fusie te bedwingen.
Bullseye gooien op een dartbord, ter afstand van de maan? Een peulenschil voor de wetenschappers van FOM en de TU Eindhoven. Ze schieten microgolven in magnetische eilandjes van een kernfusiereactor. Zo brengen ze gloeiend heet plasma tot bedaren.
Het instorten van de New Yorkse Twin Towers had dezelfde reden als het verzwakken van de wanden van een kernfusiereactor. Tot die conclusie kwamen materiaalonderzoekers van de United Kingdom Atomic Energy Agency (UKAEA). Het was al langer bekend dat de Twin Towers konden instorten doordat het ...
Terwijl zijn eigen universiteit het werk van bubbelfusie-adept Taleyarkhan kritisch bekijkt, claimt promovendus Brian Naranjo dat Taleyarkhan’s metingen niets met kernfusie te maken hebben. Wat de hoogleraar ziet als spoor van kernfusie in kleine belletjes zou eigenlijk straling zijn van...
Tijdens een onderhandelingsbijeenkomst over het kernfusieproject ITER die in Zuid Korea werd gehouden, is besloten India als volledige partner in het project op te nemen. Daarmee schaart het land zich bij de zes andere ITER-partners: de EU, Japan, China, Rusland, Zuid-Korea en de VS.
Op een bijeenkomst in Moskou besloten de ITER-partners dat Frankrijk, niet Japan, de eerste energie-leverende kernfusie-reactor mag bouwen.
Details over de ITER-deal tussen Europa en Japan zijn bekend geworden: het onsuccesvolle land mag de positie van secretaris-generaal op het ITER-hoofdkantoor invullen, en krijgt ITER gerelateerde faciliteiten.
Natuurkundigen van de Universiteit van Californië wekken kernfusie op met een kristallen naald. Hun vinding is géén basis voor een superschone energiebron, maar wel voor medische toepassingen.
Heb je het over kernfusie, dan valt de term “een zon op aarde” al snel. Natuurkundigen van het MIT en Columbia University zoeken het wat dichter bij huis: ze willen gloeiend heet plasma net zo vangen als onze eigen aarde dat doet.
Ook topoverleg in Wenen kon geen doorbraak forceren: de bouwplaats van de internationale kernfusiereactor ITER is nog steeds onbeslist. Het Franse Cadarache lijkt iets betere kaarten in handen te hebben.
De onderhandelingen over de vestigingslocatie van de experimentele fusiereactor ITER gaan moeizaam door. Rond 2050 moet het project succes opleveren, en bewijzen dat energie uit kernfusie haalbaar is.
Halverwege dit jaar valt het besluit waar de nieuwe internationale kernfusietestreactor ITER wordt gebouwd. Een extra steun in de rug komt van de VS en China. Beide landen besloten afgelopen januari ieder voor tien procent te willen bijdragen aan de bouwkosten. Hiermee lijkt een einde gekomen ...