Hout maakt zout water zoet12 augustus 2019Hout maakt zout water zoetAmerikaanse onderzoekers zetten zout water om in zoet met een nieuw membraan gemaakt uit een stuk hout.
Staaf of schijf: hoe nanocapsules hun vorm krijgen12 september 2016Doorlaatbaarheid van membraan speelt cruciale rol in uiteindelijke vormAls je nanocapsules wilt gebruiken om gericht medicijnen af te geven in het lichaam, gaat het niet alleen om de inhoud. Ook de vorm is belangrijk voor de effectiviteit. Nijmeegse onderzoekers publicee...
Zenuwgassen vangen in een kooi15 april 2016Zelfassemblerende kubus mogelijk nieuwe methode voor detectie van chemische wapensScheikundigen van de Universiteit van Sheffield (VK) hebben een kubusvormige kooi ontwikkeld, waarin zich stoffen nestelen die sterk lijken op zenuwgassen. Volgens de onderzoekers wordt dit misschi...
Zelf zijde spinnen2 juni 2015Zelf zijde spinnenHet prijkt al een tijdje bovenaan de agenda van menig chemicus: een kunstmatig alternatief maken voor het buitengewoon sterke spinnenzijde. Na jarenlang onderzoek aan de structuur en productie van ...
Bolle druppels worden makkelijker één7 oktober 2013Bolle druppels worden makkelijker éénOnderzoekers van de UTwente zijn erachter gekomen dat perfect bolle oppervlaktedruppeltjes sneller samenvloeien dan hun plattere collega’s. Het onderzoek werd uitgevoerd met hogesnelheidscamera’s e...