Van het lab naar nieuwe therapie
iGEM Leiden wil met behulp van nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën.
iGEM Leiden wil met behulp van nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën.
Het blijkt al jaren een lastige klus voor materiaalwetenschappers: het fabriceren van driedimensionale structuren op de nanometerschaal. Onderzoekers maken nu nanovormpjes door ze te krimpen vanaf een groter formaat.
Op nanoschaal hebben kleine veranderingen grote gevolgen. Als individuele nanodeeltjes samenklonteren tot iets grotere structuren krijgen ze soms compleet andere eigenschappen. Chemicus Rafal Klajn gebruikt dat principe om nanodeeltjes gecontroleerd aan elkaar te laten plakken en zo materialen...
Het bestrijden van tumoren in het lichaam met nanodeeltjes krijgt trekjes van legertactieken, als we onderzoek van MIT moeten geloven. Een nieuwe methode, waarbij twee typen nanodeeltjes in teamverband tumoren opsporen en vernietigen lijkt veelbelovend.
Amerikaanse onderzoekers denken nanodeeltjes van goud en silicium in te kunnen zetten om darmkanker in een vroeg stadium te kunnen herkennen. Een belangrijke stap naar de toepassing ervan in mensen hebben ze nu gezet: de nanodeeltjes kunnen namelijk bewezen veilig toegepast worden in muizen. D...
Gouden nanodeeltjes in de tabaksplant kunnen opgenomen worden door de rups die de plant eet, zo blijkt uit een nieuwe studie. Voor het eerst is hiermee bewezen dat organismen nanodeeltjes aan elkaar kunnen doorgeven. Zorgwekkend is dat de nanodeeltjes zich in de rups meer ophopen dan in de pla...
Twentse nanotechnologen ontwikkelen een methode om tumoren te bestrijden met gouddeeltjes ter grootte van een duizendste van een mensenhaar. Klinische toepassing is weliswaar nog ver weg, maar dit jaar zijn een aantal belangrijke wetenschappelijke hobbels alvast genomen.
Een enkel nanodeeltje vangen en op zijn plek houden is lastig. Zwitserse wetenschappers presenteren in Nature deze week een innovatief systeem waarmee het stukken makkelijker wordt.
Geneesmiddelen op een precieze plek in het lichaam afleveren zonder bijwerkingen is één van de beloftes van nanotechnologie. Helaas blijkt die belofte niet zo stevig als gehoopt, zeggen Britse wetenschappers in een nieuw onderzoek.