Wat gebeurt er met ons brein in de ruimte?
Onderzoek naar de hersenen van ruimtevaarders staat nog in de kinderschoenen. Maar de eerste resultaten laten zien dat de hersenen van astronauten veranderen.
Onderzoek naar de hersenen van ruimtevaarders staat nog in de kinderschoenen. Maar de eerste resultaten laten zien dat de hersenen van astronauten veranderen.
Aangedreven door lichtzeilen kunnen ruimtesondes in de toekomst wellicht met grote snelheden door de ruimte reizen. Onderzoekers van de TU Delft testten of grafeen voor deze toepassing geschikt is.
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week: Job Beckers over paraboolvluchten.
Het ligt niet voor de hand: grootschalige geologische fenomenen onderzoeken in een gewichtloze koelkast. Toch is dat precies wat Sebastiaan de Vet en Lieke Mulder de komende dagen gaan doen. Tijdens 90 paraboolvluchten onderzoeken ze het gedrag van zand zonder zwaartekracht. Op Kennislink blog...
De eerste ruimtetoeristen hebben de aarde al van bovenaf gezien. Commerciële ruimtevaartbedrijven worden groter en belangrijker en zullen binnenkort misschien zelfs astronauten naar ISS brengen. Gaan we over tien jaar op vakantie naar de maan?
Met de opkomst van het ruimtetoerisme lonkt voor avontuurlijke geesten een nieuwe attractie: seks zonder zwaartekracht. Het klinkt spannend, maar het zou wel eens heel onhandig kunnen zijn. NASA onderzocht het misschien stiekem al.
We weten nog niet goed wat de gevaren en verrassingen zijn waar astronauten op een lange ruimtereis mee te maken krijgen. Een Russisch onderzoeksinstituut heeft daarom een groep van zes simulatie-astronauten opgesloten in een cabine die lijkt op wat ze in een raket kunnen verwachten. En dan ma...
Het is een grote droom van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA: mensen naar Mars sturen. Maar voordat er aan zo’n lange, omvangrijke ruimtereis kan worden begonnen, moeten er een aantal vragen worden beantwoord. Wat doet langdurige gewichtsloosheid met het menselijk lichaam? Zijn wij we...
Na jaren van oponthoud werd het Europese ruimtelab Columbus op 7 februari gelanceerd. Aan boord van de 6,7 meter lange cilinder kunnen astronauten wetenschappelijk onderzoek doen in gewichtloze toestand. Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis vervoert Columbus naar ruimtestation ISS. Met Columbus...
Een lange hete douche of een lekker stomend bad… Wat doet het deugd na een dag hard werken. Op de aarde is het heel normaal. Maar in gewichtloosheid is persoonlijke hygiëne plots niet zo eenvoudig meer.
In Toulouse hebben twaalf vrouwen vrijwillig zestig dagen bedrust gehouden om de fysiologische effecten van gewichtloosheid op het lichaam te simuleren. Momenteel is men op zoek naar twaalf nieuwe kandidaten om het experiment te verlengen en de eerste resultaten verder te onderzoeken.
Gewichtsloosheid ziet er leuk uit, maar er kleven aardig wat problemen aan. Tollende ruimteschepen kunnen de illusie van zwaartekracht scheppen. Geen perfecte vervanger, maar er valt volgens NASA-onderzoekers mee te leven.
Gisteren begon de Amerikaanse space shuttle Columbia aan een zestien dagen durende missie in de ruimte. Tijdens deze missie worden ook Europese technische en wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Drie daarvan zijn Nederlands.
Op 12 en 13 september gaan vier studenten Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft hun zelfontworpen apparaat om massa te bepalen tijdens gewichtloosheid testen in een speciaal vliegtuig. Met dit vliegtuig wordt een aantal keren een vrije val gemaakt, waardoor er gedurende een seconde of ...
De tekenaar van Kuifje, Hergé, heeft de toestand van gewichtloosheid of, nog beter, microzwaartekracht wel het best geïllustreerd. Wie kent niet het plaatje van kapitein Haddock die naast zijn whisky zweeft. De whisky heeft de vorm van een bol heeft aangenomen!
Afgelopen oktober was de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al een stuk verder in het leefbaar maken van de ruimte dan de NASA. Nog geen week voordat de eerste bewoners van het internationale ruimtestation zich aan hun Spartaanse verblijf op vierhonderd kilometer boven de aarde waagden, liet ...