Afkoelmethode voor de aarde
Klimaatverandering tegengaan door de stralen van de zon tegen te houden. Levensgevaarlijk en onbeheersbaar, zeggen tegenstanders. Voorstanders vinden het juist riskant om de techniek te negeren.
Klimaatverandering tegengaan door de stralen van de zon tegen te houden. Levensgevaarlijk en onbeheersbaar, zeggen tegenstanders. Voorstanders vinden het juist riskant om de techniek te negeren.
In de NEMO Kennislink Live van 12 juni waren de experts het over één kwestie eens: alleen maar minderen met de CO2-uitstoot is niet genoeg om de opwarming onder controle te krijgen.
Omdat de ene na de andere klimaattop mislukt, de Chinese economie en industrie in opmars zijn, en het CO2-gehalte in de atmosfeer dus gestaag blijft toenemen, denken sommige mensen dat het tijd wordt voor klimaatengineering: Het inzetten van technieken om het klimaat kunstmatig bij ...
Een toename van stofdeeltjes boven het zuidelijk halfrond zou de temperatuur tijdens de ijstijden nog verder hebben verlaagd. Het ijzer uit de stofdeeltjes – eenmaal neergedwarreld in de oceanen – was een belangrijke voedingsbron voor groene algen. Door algenbloei verminderde de ko...
Ideeën om met technische ingrepen de opwarming van het klimaat tegen te gaan zijn er genoeg. Maar moeten we dat wel willen? De argumenten die we af moeten wegen.
Hoe witter de wolken, hoe meer zonlicht ze reflecteren. Dat kan helpen tegen de opwarming van het klimaat.
In de schaduw is het vaak een paar graden koeler dan in de volle zon. Een parasol voor de aarde zou dus kunnen helpen tegen de opwarming van het klimaat. Maar is dat wel een goed idee?
De plotselinge uitbarsting van minuscuul leven in het noordelijke deel van de Grote Oceaan, ongeveer 14.000 jaar geleden, werd niet veroorzaakt door een verhoogde ijzerconcentratie in het zeewater. Het is een belangrijke boodschap voor geo-engineers: IJzer alleen is kennelijk niet genoeg om de...
De koolstofopslag in land en zee, is de afgelopen vijftig jaar bijna verdubbeld. Dat schrijven wetenschappers deze week in Nature. De natuurlijke opslag van CO2 is al jaren onderwerp van debat omdat het laat zien hoe de koolstofcyclus op klimaatverandering reageert.
Hoe verwijder je CO2 uit de lucht? Met bomen en planten, zult u denken – maar de aarde zelf heeft er al langer kaas van gegeten. Breng mineralen als olivijn of pyroxeen in aanraking met CO2, doe er wat water bij, en voilà: Het mengsel reageert en de CO2 is uit ...
Hoe moet worden omgegaan met de opkomst van nieuwe technieken om CO2 uit de lucht te halen om zo het klimaat bij te sturen? Eén oplossing lijkt om ijzer in de oceaan te strooien…
Miljoenen spiegels tussen de aarde en de zon, raketten die sulfaatwolken maken en oceanen vol met algen: niets lijkt te gek om klimaatverandering te bestrijden. Maar moeten we wel op planetaire schaal aan onze aarde willen sleutelen?