'Cholerabacteriën zijn schadelijk, mango's niet'30 januari 2020Interview theoretisch bioloog Rob de Boer over het belang van bioinformaticaAls laatste in de drieluik over het belang van bioinformatica spreken we met Rob de Boer, hoogleraar theoretische biologie aan de Universiteit Utrecht.
Ziekmakers: van ‘iets in de lucht’ naar één organisme2 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
Ziektes als zwaarste geschut11 april 2025Waarom we graag schelden met ziektes‘Teringlijer’, ‘takkewijf’ en ‘tyfuszooi’. Het is een kleine greep uit het Nederlandse scheldvocabulaire. Waarom vloeken we in Nederland vaker met ziektes dan in andere landen?
Corona en de blauwe dood14 augustus 2020De parallellen tussen cholera en coronaEen onbekende ziekte uit Azië bereikt ons land. De discussie breekt uit hoe besmettelijk de ziekte is. Door quarantainemaatregelen raken mensen in de problemen en beginnen te morren. Corona? Nee, chol...
Is een hartaanval of beroerte overdraagbaar?23 januari 2020Is een hartaanval of beroerte overdraagbaar?Hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 zijn mede het gevolg van een verstoorde darmflora. En dit is overdraagbaar; is een hartaanval dat dan ook?
Faces of ScienceDe eerste epidemie die de wereld in zijn greep hield23 maart 2020Hoe lang bestaan epidemieën al?De wereld is op dit moment in de greep van een nieuwe pandemie: het coronavirus. Maar hoe lang bestaan epidemieën eigenlijk al?
Wereldwijde verspreiding infectieziektes neemt toe7 november 2014Wereldwijde verspreiding infectieziektes neemt toeSinds de eerste melding van de Ebola uitbraak in West-Afrika afgelopen maart, worden er diverse strenge maatregelen genomen om een wereldwijde uitbraak te voorkomen. Toch krijgen we Ebola maar niet on...
Baron Georges Cuvier, de eigenwijze23 augustus 2012Baron Georges Cuvier, de eigenwijzeHij hield niet van ontdekkingsreizen, werkte dag en nacht en gaf onbedoeld de voorzet voor de evolutietheorie van Darwin. De Fransman Georges Cuvier was een van de grootste wetenschappers van de ee...
Faces of ScienceLang zullen zij leven11 april 2024Hoe onze beslissingen nu het welzijn van toekomstige generaties bepalenBij iedere verjaardag wensen wij de jarige een lang en gezond leven toe. Maar welke verantwoordelijkheden dragen wij nu voor de gezondheid en welzijn van toekomstige generaties?
Jij leeft langer dankzij je toiletpot3 juli 2024Uitgevonden voorwerpen: wcDe een vindt 'm smerig, een ander kotst erop en weer een ander weigert erop te gaan zitten. WC wordt niet altijd gezien als hygiënisch. Toch zorgde die juist voor een hygiënische revolutie.
Bedreiging of een kans?20 februari 2025De VS stappen uit de WHO; hoe erg is dat?President Donald Trump heeft laten weten dat de VS uit de WHO stappen. Onderzoekers Brigit Toebes en Rieke van der Graaf schetsen een grimmig beeld, maar zien ook een kans.