Asynchroon roeien wil maar niet lukken
Dit weekend is de finale van het WK Roeien. Wiskundige Miriam Loois legt uit waarom asynchroon roeien eigenlijk beter is dan synchroon.
Dit weekend is de finale van het WK Roeien. Wiskundige Miriam Loois legt uit waarom asynchroon roeien eigenlijk beter is dan synchroon.
Je kunt het zo gek niet bedenken of de natuur heeft het uitgevonden. Zoals kevers die explosies opwekken en de gekko als rennende post-it. Ylva Poelman schrijft erover in haar fascinerende boek De natuur als uitvinder.
Onderzoekers van de universiteit Twente en het Radboud ziekenhuis gaan hun krachten bundelen om de kwaliteit en levensduur van prothesen te verbeteren. Afgelopen donderdag trad werktuigbouwkundige Nico Verdonschot aan als hoogleraar Implantaat Biomechanica. Zijn jarenlange praktijkervaring met...
Onderzoeker ir. Daan Hobbelen van de TU Delft ontwikkelde een nieuwe, zeer geavanceerde looprobot: Flame. Dit type onderzoek is onder meer van belang omdat het meer inzicht verschaft in de menselijke loopbeweging. Dit is noodzakelijk om mensen met loopproblemen beter te kunnen helpen, bijvoorb...
Op de Olympische Winterspelen die vrijdag in Turijn losbarsten, woedt niet alleen een sportieve veldslag, maar ook een wetenschappelijke: wie heeft de vernuftigste klapschaats, het meest aërodynamische schaatspak, en kan het ijs niet nóg gladder? ‘De schaatssport in Nederland is de laatste jar...
364 miljoen jaar geleden veroverden viervoeters voor het eerst het land. Deze zogeheten tetrapoden evolueerden uit de vissen, zoals de Panderichthys rhomolepis. Dankzij fossiele vondsten was weliswaar al veel bekend over de evolutie van borstvin naar voorpoot, maar nog niet over de ontwikkelin...
De tweebenige looprobot Denise van Martijn Wisse (TU Delft) heeft benen van aluminium en als bovenlijf een patroon koolzuurgas, waarmee ze haar ‘spieren’ aanstuurt. Ondanks haar low-tech uiterlijk is ze één van de weinige robots op de wereld die zich net als mensen kunnen voortbewegen.
Mede dankzij ruimtetechnologie en -kennis behaalde de Duitser Wojtek Czyz goud tijdens de Paralympics 2004. Bepaalde onderdelen van zijn prothesen zijn gemaakt van extra sterk en licht materiaal dat speciaal voor ruimtetoepassingen werd ontwikkeld.
Wat is de beste manier om een speer te gooien? Hoe kun je met zo min mogelijk weerstand zwemmen? Vragen die de wetenschap voor de topsport kan beantwoorden.
Ze zullen het niet beseffen, maar sporters zijn wetenschappers. Hoe hard ze schieten, zwemmen, lopen of gooien, wordt bepaald door natuurwetten. Echte kampioenen tarten die wetten en zetten ze soms naar hun hand.
Ze weten nog niet wie ze zijn. Ze passen en tackelen, onwetend van wat hun boven het hoofd hangt. Maar hoeveel ze zich ook inzetten voor hun land, deze voetballers zullen maar herinnerd worden om één ding: de gemiste strafschop, die hun ploeg uitschakelde op het Wereldkampioenschap.