Statistiek bedrijven met één proefpersoon
Om de werking van een geneesmiddel te testen zijn vaak grote groepen proefpersonen nodig. Maar hoe moet dat dan met medicijnen voor zeldzame ziektes?
Om de werking van een geneesmiddel te testen zijn vaak grote groepen proefpersonen nodig. Maar hoe moet dat dan met medicijnen voor zeldzame ziektes?
Aad van der Vaart ontwikkelt statistische technieken om PET-scans te verbeteren en het verband te ontrafelen tussen je genenpakket en de kans dat je kanker krijgt. En mogelijk, in de nabije toekomst, welk medicijn dus het best bij je past. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onder...
Wetenschappers roepen niet zo maar wat, die melden alleen ‘significante’ resultaten. Maar de getalsmatige grens voor wat ‘significant’ is, vormt maar al te vaak het alibi om ondermaats onderzoek te rechtvaardigen. En juist zulk onderzoek wordt gretig opgepikt door de me...
Een Oostblokfeestje, roepen we ieder jaar – zelfs als de westerse landen net zo succesvol zijn. Britse statistici gingen op zoek naar de cijfers achter deze songfestival-mythe. Stemmen Oost-Europese landen echt alleen maar op elkaar? En hoeveel invloed heeft dat?
De stelling van Bayes, die aan de bron ligt van een hele tak van statistiek, werd een week geleden in Science uitvoerig besproken door een statisticus van de Stanford-universiteit. Wat houdt de stelling in, en waarom is Bayesiaanse statistiek zowel nuttig als omstreden?
Van ongeveer 30 procent van de medische studies blijkt dat het beweerde effect achteraf geen stand houdt: ‘Dit geneesmiddel werkt tóch niet,’ stelt Peter Grünwald vrijdag 6 november in zijn oratie. Dit is schrikbarend meer dan op grond van de statistiek verwacht mag worden.