28 november 2014

Welk media-dieet volg jij?

Regelmatig het journaal kijken of nieuws lezen op je mobieltje. Af en toe Nieuwsuur opzetten en daarna Expeditie Robinson kijken…

We gebruiken allemaal verschillende media. Maar hoe groot zijn die verschillen in mediagebruik? Zijn er ook mensen die helemaal geen nieuws kijken en vooral ‘entertainment’ programma’s zien? En hoeveel nieuws-junkies zijn er eigenlijk?

Deze blog is gebaseerd op een hoofdstuk uit het rapport ‘Gescheiden Werelden?’, een gezamenlijke uitgave van het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Je kunt het hier gratis downloaden.
SCP / WRR

Belangrijke schakel De media vormen een belangrijke schakel tussen de wereld en burgers. We komen immers vaak niet direct in aanraking met bijvoorbeeld de politiek, internationale conflicten, natuurrampen en noem maar op. De media informeren ons over belangrijke problemen en ontwikkelingen, ze vervullen daarmee een onmisbare rol.

Media-dieet Maar niet iedereen kijkt altijd hetzelfde programma. Dat is logisch. Verschillende mensen gebruiken verschillende media. Ofwel, de ene persoon kijkt graag naar actualiteitenprogramma’s de ander naar programma’s die meer op entertainment zijn gericht. Mensen hebben verschillende ‘media-diëten’.

Typen Kun je dan ook typische media-diëten onderscheiden? Uit recent onderzoek – waaraan ik het afgelopen jaar heb meegeschreven en dat vorige maand uitkwam – blijkt dat dit mogelijk is. We onderscheiden vier types: de minimalisten, de publiek nieuws-liefhebbers, de omnivoren en de populair nieuws-liefhebbers. Publiek nieuws-liefhebbers en omnivoren kijken vaak naar actualiteitenprogramma’s zoals Nieuwsuur. Minimalisten en populair nieuws-liefhebbers kijken daar veel minder naar (zie het onderstaande rapport voor meer informatie over de verschillende media-diëten).

Opvallend Hoewel het natuurlijk interessant is om te weten welke ‘types’ nieuwsgebruiker er zijn, ontdekten we iets belangrijkers. We vonden dat geen van alle groepen nieuws negeert. Dit is een bemoedigende bevinding. Bijna iedereen krijgt wel iets mee van het nieuws.

Pixabay.com/bykst

Centrale rol Daarnaast bleek dat het NOS Journaal een centrale rol speelt. Het journaal wordt door vrijwel iedereen even vaak bekeken. Het NOS journaal heeft dus een verbindende rol. Daarom vind ik het belangrijk dat het NOS journaal bestaat en blijft bestaan. Het zorgt ervoor dat alle Nederlanders geïnformeerd blijven en op de hoogte zijn van de belangrijke problemen in Nederland en daarbuiten.

Vinden jullie het ook belangrijk dat het NOS journaal blijft bestaan? En tot welk type mediadieet behoor jij denk je?

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.