02 december 2014

Verbeter de wereld, ga naar TEDx

Er staan 15.000 mensen op de wachtlijst. Slechts 1000 mensen hebben een plaatsje in de zaal bemachtigd. De spanning in de Amsterdamse schouwburg stijgt. Het doek gaat open. Het gaat beginnen: TEDx Amsterdam 2014. En wij zijn er bij!

Waardevolle ideeën Met z’n tweeën vertegenwoordigen wij (Barbara en Jacqueline) de Faces of Science bij dit evenement. De dag zit boordevol met sprekers van over de hele wereld die een zogenaamde ‘TED (technology, entertainment, design) talk’ geven. Het idee achter zo’n praatje is dat de spreker in begrijpelijke taal in zo’n 20 minuten vertelt over een idee waarvan zij vinden dat het het waard is om onder de aandacht te brengen. Het motto van deze evenementen is dan ook: ideas worth spreading.

Jacqueline de Nooijer voor NEMO Kennislink

Van oorlogswees tot ballerina We verspreiden de ideeën die we gehoord hebben graag nog wat verder. Zo deelde danseres Michaela DePrince haar indrukwekkende levensverhaal. Ooit oorlogswees in Sierra Leone, vastzittend in een uitzichtloze situatie, inmiddels ballerina in het Nederlandse nationale ballet! Haar boodschap: durf te dromen. Als je hard werkt, kunnen je dromen werkelijkheid worden. Anderen volgden haar in verhalen over hoe zij door te geloven in hun eigen kunnen, de beperkingen van hun ziektes of achtergrond zijn overkomen. Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft.

Afval Naast inspirerende persoonlijke verhalen, waren er ook sprekers die grootse plannen om de wereld te verbeterden reduceerden tot simpele acties. Bijvoorbeeld Peter Smith, die vertelde dat als 1 op de 4 mensen iedere dag een stukje straatvuil opruimt, dit het afvalprobleem oplost. Zou een betere wereld dan toch bij jezelf beginnen?

Zingende apen Het was een dag vol met goede ideeën en inspirerende sprekers, en met muziek, dans, theater, cabaret, en nog veel meer. Zingende apen, stervende acteurs en noga gevuld met sprinkhanen, het kwam allemaal voorbij. Maar echt veel wetenschap zat er niet bij… Wie weet volgend jaar ook een inspirerend verhaal van een van de Faces of Science?

TedX via privearchief Jacqueline de Nooijer

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.