23 september 2014

Valorisatie

Mensen aan het denken zetten

In mijn tweeënhalfjarige loopbaan als promovendus ben ik een aantal keer geconfronteerd met de ‘Universiteiten-moeten-meer-valoriseren’-discussie.

Maar wat is valorisatie dan? Een korte Google search levert niet zoveel op. Er is geen Nederlands Wikipedia artikel over (wat me een redelijke indicatie lijkt van hoe ondergesneeuwd dit onderwerp is). De Dikke Van Dale maar proberen dan:

Bron: VanDale.nl
Van Dale

Maar een universiteit is geen economisch productiebedrijf, maar een kennisbedrijf. Hoe zit dat dan met die valorisatie?

In de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek staat in Artikel 1.3 (Universiteiten, hogescholen en de Open Universiteit) het volgende: “Universiteiten zijn gericht op het verzorgen van wetenschappelijk onderwijs en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. In elk geval verzorgen zij initiële opleidingen in het wetenschappelijk onderwijs, verrichten zij wetenschappelijk onderzoek, voorzien zij in de opleiding tot wetenschappelijk onderzoeker of technologisch ontwerper en dragen zij kennis over ten behoeve van de maatschappij.”

Nieuwe kennis Kennis overdragen ten behoeve van de maatschappij. Die laatste zin, dát is waar het bij valorisatie door universiteiten om draait. Op universiteiten wordt enorm veel (en duur!) onderzoek gedaan, waaruit ontzettend veel nieuwe kennis ontstaat. Maar daar kunnen we het niet bij laten. We moeten er ook voor zorgen dat er daadwerkelijk iets gedaan wordt met die kennis, anders is alle moeite immers voor niks geweest.

Prettiger Om mezelf als voorbeeld te nemen, ik doe fundamenteel onderzoek naar de waarneming van geluid, waarbij het draait om de kennis, de theorie. Hoe verwerken mensen eigenlijk al die geluiden? Op welke manier ontlenen zij daar betekenis aan? En wat veroorzaakt geluidshinder? Daarnaast beoefen ik ook toegepaste wetenschap, omdat ik mijn theoretische resultaten toepas in de praktijk. Hierdoor wordt het leven van de mensen in mijn doelgroep (met ernstige verstandelijke beperkingen) daadwerkelijk een stukje prettiger.

Discovery Festival

Discovery Maar valorisatie gaat voor mijn gevoel ook over laten zien waar je aan werkt en op die manier iets teruggeven aan de maatschappij. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik deze maand weer op een festival mag presenteren. Dit keer het Discovery Festival, deze vrijdag (de 26e) in Amsterdam! Het is een avond vol nieuwe wetenschap, kunst, design en muziek, met live experimenten en nog veel meer. Het leuke aan dit soort initiatieven vind ik dat de wetenschap nu heel dicht bij het ‘gewone’ publiek komt, bij mensen die hier anders nooit van hadden gehoord.

Ik hoop mensen altijd aan het denken te zetten, net zoals zij dat bij mij doen.

Volledig programma en meer informatie Discovery Festival Facebook event Discovery Festival

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.