Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Toestemming onderzoek

Zal de medisch-ethische commissie mijn onderzoek goedkeuren?

screenshot door Edda Heinsman

Voor ik met onderzoek begon, had ik niet verwacht dat ik zoveel dossiers vol toestemmingsverzoeken zou opbouwen. Als je medisch onderzoek met mensen (proefpersonen) wilt doen, is bijna altijd toestemming van de Medisch-Ethische Toetsingscommissie (METC) nodig. Deze bekijkt of het onderzoek voldoet aan de wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen, en beschermt de rechten van patiënten.

Omdat mijn onderzoek in Ghana plaatsvindt, heb ik vooral te maken met de METC van de Ghanese gezondheidsdienst. Drie jaar geleden diende ik daar voor het eerst een voorstel in voor onderzoek naar het voorspellen van risico op hoge bloeddruk in de zwangerschap en zwangerschapsvergiftiging. De goedkeuring kwam binnen, ‘klaar!’ zou je denken. Maar niets is minder waar. Gedurende het onderzoek kom je op nieuwe vragen, waardoor je oorspronkelijke plannen wijzigen en je opnieuw toestemming nodig hebt. Twee weken geleden diende ik een wijziging in om een extra bloedanalyse uit te mogen voeren op het bloed dat we hadden verzameld van de zwangere vrouwen.

Het is altijd spannend of de METC direct toestemming geeft, of aanvullende vragen heeft en extra informatie wil. Ik heb wel eens twee maanden moeten wachten voor het verlossende woord kwam. Maar deze keer viel het gelukkig mee: toestemming binnen!

En nu kan ik snel door met de analyses, zodat er hopelijk een mooi artikel uit kan komen.

ReactiesReageer