21 april 2016

To postdoc or not to postdoc?

En dan is het klaar. Na jaren hard werken heb ik nu mijn PhD. De onvermijdelijke vraag is dan natuurlijk: wat nu? Wil ik verder in de wetenschap of wil ik iets anders doen?

Wat kun je eigenlijk nog meer met een PhD als je niet in de wetenschap wilt blijven? Tijdens een PhD leer je niet alleen over je vakgebied, je leert ook onderzoek doen, bronnen op waarde schatten, je eigen tijd regelen, projecten te managen en om lastige materie in makkelijke taal om te zetten om het over te brengen aan mensen die niet bekend zijn met jouw vakgebied. Je leert om te presenteren en je bevindingen in heldere taal op te schrijven in artikelen. Allemaal vaardigheden die ook buiten de wetenschap van pas komen! Wat je precies kunt doen buiten de wetenschap, is afhankelijk van het vakgebied waarin je gepromoveerd bent. Sommige mensen gaan helpen om beleid te maken, of doen onderzoek bij een bedrijf zoals Nutricia of een bedrijf dat medicijnen maakt.

Barbara Braams tijdens de verdediging van haar proefschrift
privearchief Barbara Braams

Zelf vind ik het leuk om door te gaan in de wetenschap. Er is nog zoveel te ontdekken! De hoogst haalbare positie in de wetenschap is professor, maar voordat je daar bent is er na de PhD nog een heel traject af te leggen.

Op eigen benen

Na een PhD is de volgende stap een postdoc. Het grote verschil tussen de PhD en de postdoc is dat je veel meer verantwoordelijkheid krijgt. Tijdens mijn PhD wist ik in grote lijnen wat ik in vijf jaar ging doen en met welke onderzoeksvraag ik me bezig zou houden. Tijdens een postdoc kun je meer je eigen lijn van onderzoek uitzetten en zelf een beurs aanvragen om dat onderzoek uit te voeren. Aan de ene kant is het natuurlijk superleuk om zelf te bedenken wat je wilt onderzoeken, aan de andere kant is het ook wel een beetje spannend. Je staat veel meer op eigen benen nu het is helemaal niet zo zeker of je wel een beurs krijgt voor het onderzoek dat je wilt gaan doen.

Promotie van Barbara Braams
privearchief Barbara Braams

Gevaarlijk gedrag

Een postdoc is meestal ongeveer 2 of 3 jaar en het is een mooie kans om een extra vaardigheid te leren, bijvoorbeeld een nieuwe analysetechniek, of om in een ander lab te werken. Ik wilde zelf graag nog een tijdje in het buitenland wonen en de postdoc tijd is daar heel geschikt voor. De komende paar jaar ga ik op Harvard onderzoek doen naar waarom adolescenten vooral risico nemen als ze met hun vrienden zijn. Denk maar aan alcohol drinken, dat doen jongeren met name als ze met hun vrienden zijn. Maar ook te hard rijden en ander gevaarlijk gedrag in het verkeer gebeurt vaak wanneer jongeren met vrienden zijn. We weten dat dit zo is, maar niet waarom dit zo is. Die waarom vraag ga ik hier de komende paar jaar onderzoeken!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.