28 augustus 2018

Sport als oplossing voor maatschappelijke problemen?

De eredivisie is weer begonnen. Nederlandse voetbalfans zijn blij om frustraties over het WK snel te vergeten en weer voetbal van eigen bodem te volgen. Voetbal is de meest geliefde sport wereldwijd met meer dan 3,5 miljard fans. Dit maakt de sport ook een belangrijk kanaal om meer aandacht te krijgen voor maatschappelijke problemen. Maar kan voetbal complexe problemen oplossen waar politieke leiders niet uitkomen?

Voordat het WK begon stuitte ik op CONIFA- The Confederation of Independent Football Associations- waar ruimte wordt geboden aan niet erkende staten en bevolkingsgroepen om voetbal te spelen. Dit jaar werd voor het eerst de alternatieve wereldcup georganiseerd in Londen en al snel kreeg het relatief kleine initiatief wereldwijd media-aandacht.

In de video praat ik met directeuren van grassroots voetbalorganisaties CONIFA en Football Beyond Borders en de teamaanvoerder van Matabeleland in een uitzending van TRT World over de kracht van voetbal om (groepen) mensen te versterken bij het verspreiden van hun boodschap.

De staatloze Rohingya, team Tibet en team Matabeleland zijn slechts een paar voorbeelden van voetbalteams. Deelnemers voelen dat ze eindelijk worden erkend en met trots hun mensen en hun land kunnen vertegenwoordigen. Het geeft ze een gevoel van behoren tot een groep en een gevoel van eigenwaarde. Dit is iets wat ze niet eerder hebben ervaren omdat ze niet worden erkend als bevolkingsgroep of staat. Sport kan mensen wakker schudden, het inspireert en het mobiliseert mensen om verandering te brengen in maatschappelijke problemen.

Kan voetbal complexe problemen oplossen waar politieke leiders niet uitkomen?

Maatschappelijke problemen

CONIFA is slechts een voorbeeld welke laat zien dat het fenomeen Sport for Development in korte tijd is gegroeid is tot een serieuze onderneming om verandering teweeg te brengen en aandacht te vragen voor maatschappelijke problemen. Het idee hierachter is dat sport sinds mensenheugenis een belangrijke rol speelt in de maatschappij. Het brengt mensen van verschillende culturen, religies en landen bijeen die elkaar anders nooit zien.

Sport kan zorgen voor eenheid en solidariteit in een land (om je land of je team aan te moedigen), maar het geeft ook ideeën over vreedzaam naast elkaar leven (ongeacht cultuur, ras, geloof), het respecteren van tegenstanders en sociale integratie.

Helaas zien we beschamende vormen van o.a. racisme en discriminatie in de sportwereld, ook in Nederland. Ongeacht of sport genoeg doet om bijvoorbeeld racisme te voorkomen blijft het een uniek platform om dit en andere maatschappelijke problemen te identificeren aan te kaarten. Daarom viert de verenigde naties sinds vier jaar, op 6 april, de Internationale Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede (IDSDP).

Vind jij dat sport een oplossing kan bieden voor maatschappelijke problemen?

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.