Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Op naar Kopenhagen voor een congres

Edouard Fu voor NEMO Kennislink

Bij een congres komen mensen samen om te discussiëren over een bepaald thema. Ook onderzoekers organiseren congressen om daar kennis uit te wisselen en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen hun eigen vakgebied. Erg nuttig dus! Maar hoe gaat het er dan aan toe op zo’n congres?

Afgelopen jaar heb ik de 55e editie van het jaarlijkse ERA-EDTA congres bezocht (afkorting voor European Renal Association- European Dialysis and Transplant Association). Dit is het grootste niercongres in Europa, waar zo’n 10.000 mensen uit alle hoeken van de wereld op af komen. Ieder jaar vindt het congres plaats in een andere stad en dit jaar was het de beurt aan Kopenhagen. Als medisch onderzoeker ben je dus niet alleen maar bezig met patiënten onderzoeken, databases doorspitten of pipetteren in het lab, maar ga je vaak de hele wereld over!

Het ERA-EDTA congres is het grootste Europese niercongres, waar wel 10000 mensen op afkomen!

Edouard Fu voor NEMO Kennislink

Vier dagen vol presentaties

Vier dagen lang worden lezingen en presentaties gegeven, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. In totaal worden er meer dan 1600 wetenschappelijke posters gepresenteerd en bijna 200 lezingen gegeven. Veel van deze lezingen vinden tegelijkertijd plaats. Van tevoren moet je dus goed uitzoeken waar je naartoe wilt, afhankelijk van jouw interesses. In ieder geval is er voor ieder wat wils op zo’n groot congres.

Sommige sessies worden drukker bezocht dan andere. Zo is er altijd veel belangstelling voor de zogeheten “late breaking clinical trials”, waar de resultaten gepresenteerd worden van nieuwe behandelingen op proefpersonen. Een voorbeeld was een experimentele studie waarbij een nieuwe behandeling met lanreotide (een antigroeihormoon) werd getest op mensen met cystenieren.

Bij cystenieren ontstaan er in de nieren cysten –dit zijn holten met vocht- die het gezonde nierweefsel verdringen. Ze ontstaan door een afwijking in de genen, een erfelijke nierziekte dus. Helaas bleek de nieuwe behandeling niet effectief te zijn, ondanks de hoge verwachtingen van zowel onderzoekers als patiënten. Bij zo’n late breaking clinical trial sessie zitten wel zo’n 500 man in de zaal, en je hebt ook de mogelijkheid om, nadat de presentatie klaar is, via de microfoon vragen te stellen aan de sprekers.

Nieuwste inzichten

Naast dat je veel nieuwe dingen leert, inclusief de nieuwste inzichten in de wetenschap, is er ook de mogelijkheid om op een congres je eigen onderzoek te presenteren. Hiervoor moet je een abstract insturen, een soort korte samenvatting van je onderzoek. Afhankelijk van de kwaliteit van het onderzoek wordt dan je abstract afgewezen, of mag je het gaan presenteren. Gelukkig werd mijn abstract geselecteerd voor een presentatie. Bij dit onderzoek, dat ik was begonnen als geneeskunde student, keken we of afwijkingen in de mineraalhuishouding leidden tot een snellere achteruitgang van de nierfunctie.

In ons bloed zitten mineralen zoals calcium, magnesium en fosfaat. Als de nieren niet meer goed werken, kan bijvoorbeeld fosfaat zich gaan ophopen in het bloed. Wij keken of die ophoping van fosfaat schadelijke effecten had op de nieren. Ik kreeg een hoop leuke vragen van artsen en onderzoekers en het was heel gaaf om te zien dat mensen mijn onderzoek interessant vinden! Weer een unieke ervaring rijker!

ReactiesReageer