30 oktober 2019

Nano, micro en macro op de Dutch Design Week

Dutch Design Week is het grootste designevenement in Noord-Europa waar werk en ideeën worden gepresenteerd en 350.000 bezoekers vanuit heel Nederland en het buitenland op af komen. En ik was er bij!

Tijdens deze week zijn er evenementen op 110 locaties door Eindhoven te vinden zoals: exposities, lezingen, borrels, festivals etc.

Expositie DDW19 “Drivers of Change”
Dan Jing Wu voor NEMO Kennislink

Dit jaar had de Technische Universiteit van Eindhoven de expositie ‘TU/e Drivers of Change’ bij een nieuwe locatie op Strijp T. Op deze expositie waren diverse onderzoeken en projecten te zien die worden uitgevoerd op de TU/e. Al deze technologieën bieden een verandering voor de toekomst, dus hoe gaat ons leven eruit zien in 2030? Daar kreeg je een glimp van door de vele grote bijzondere projecten van de TU/e op deze expositie, zoals je ook op onderstaand filmpje ziet.

Dit jaar stond ik samen met een collega (Bas Rosier) op de expositie. Wij hebben ons werk aan elkaar gekoppeld om te laten zien wat Biomedische Technologie inhoudt. In mijn onderzoek werk ik met ‘biomaterialen’ om schade in weefsels en organen te repareren. Deze schade kan van micrometers tot centimeters groot zijn. Bas werkt aan DNA-origami die maar een paar nanometer groot zijn. Hij kan DNA op een gecontroleerde manier opvouwen en daardoor kan hij mogelijk onzichtbare ziektes bestuderen. Ons werk heet ook daarom ook “Nano, Micro, Macro”.

Ons project op DDW19: Nano, Micro Macro
Dan Jing Wu voor NEMO Kennislink
Tijdens het Science Café Mens 2.0 was ik een van de panelleden
Dan Jing Wu voor NEMO Kennislink

Nano, micro, macro

Wat bedoelen we daar nu eigenlijk mee? Je kunt het lichaam misschien vergelijken met een haperende auto. Wie auto’s repareert, moet alles weten over kapotte voorruiten, mechanische problemen en softwarefouten. Hetzelfde geldt voor ons mensen. Of je een gebroken been, een verminderde hartfunctie of een kleine genafwijking hebt: je voelt je ziek.

Wetenschappelijke kennis over het functioneren van het lichaam helpt ziektes te voorkomen en gezond te blijven. Wij laten zien hoe je zichtbare én onzichtbare symptomen en oplossingen vindt. Niet door te focussen op het totaalplaatje, maar door in te zoomen op nano-, micro- en macroniveau.

Naast de expositie, was ik ook een van de panelleden van Science Café Mens 2.0 op 22 oktober. Een interessante avond met lezingen, interviews en debatten en voor mij als wetenschapper fijn om mijn werk zo uit te leggen aan een breed publiek.

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.