04 juli 2014

Morgen ga ik beginnen. ECHT.

- maar eerst een Kokochino

Herkenbaar? Ik durf te wedden dat je het herkent. We zijn er allemaal dol op: uitstellen. Uitstellen van je profielwerkstuk op de middelbare school. Studeren voor je tentamen. Het schrijven van de eerste woorden van een wetenschappelijke artikel. Je kunt gewoon niet beginnen voordat je bureau helemaal is opgeruimd. Of je begint pas met studeren ná die belangrijke uitzending van je favoriete serie.

Procrastination Er bestaat zelfs een woord voor: procrastination. Neiging tot uitstellen. Voordat ik met mijn promotieonderzoek begon, kreeg ik er al uitleg over. Alle beginnende promovendi krijgen bij het onderzoeksinstituut waar ik werk een minicursus procrastination. Wat is die neiging tot uitstellen? En belangrijker, hoe kan je het voorkomen?

Hoe voorkom ik het? Ik heb geen onderzoek gedaan naar uitstellen, daarvoor wil ik je verwijzen naar een eerder artikel op kennislink. Ik ben wel een ervaringsdeskundige – zoals we in de onderzoekswereld zeggen. Wat voor mij helpt: haalbare deadlines stellen en je daar ook aan houden. Bijvoorbeeld vandaag moet ik in ieder geval twee scripties hebben nagekeken en één pagina van mijn nieuwe artikel hebben geschreven.

Kokochino met sojamelk

Maar nog belangrijker: op tijd pauze houden. Want met een koffie (een kokochino met sojamelk) van mijn favoriete koffietentje op de hoek, gaat gewoon alles beter.  

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.