27 januari 2021

Live vanuit Hilversum

Faces Tom en Afra op de radio over hun onderzoek

Faces of Science zijn regelmatig in de media. Zo waren Tom en Afra recent op het NPO Radio 1 programma Focus op Wetenschap. Tom vertelde over zijn onderzoek naar talentherkenning en Afra over de infrastructuur van afval in Accra. Zij draaiden allebei hun lievelingsmuziek. In deze blog geven ze je een kijkje achter de schermen.

Tom: Wat je met Faces of Science wel niet allemaal kan bereiken: kort voor de kerstvakantie werd ik gebeld met de vraag of ik gast wilde zijn bij het wetenschapsprogramma van NPO Radio 1, ‘Focus.’ Ze hadden me gevonden via mijn Faces of Science-pagina! ‘Ja, natuurlijk, heel leuk’ antwoordde ik. ‘Mooi, kan je in de nacht van maandag op dinsdag? De uitzending is om 02:00 ’s nachts.’ Oef! Op dat tijdstip zou zelfs mijn moeder niet live luisteren. Gelukkig was de uitzending de volgende dag terug te luisteren.

In de radiostudio
Tom Bergkamp voor NEMO Kennislink

Afra: Ha, ik schrok ook van het tijdstip. Ik mocht iemand meenemen als gast in de studio maar ik kon niemand overhalen om ’s nachts op te blijven. Als antwoord op mijn vraag waarom het niet eerder werd opgenomen en per se live moest kreeg ik te horen dat live radio dynamischer is, het geeft ons ook de kans te reageren op de vragen van luisteraars. Afijn, het maakte mij niet minder zenuwachtig. Ben jij ooit op de radio geweest, Tom?

Tom: Nee nog nooit. De spanning liep dus ook op naarmate de uitzending dichterbij kwam. Ik werd gelukkig goed geholpen door de mensen van Radio 1. Voorafgaand heb ik twee keer uitgebreid gebeld met Rose – een van de wisselende presentatoren. Zij bereidde de uitzending voor. Ze stelde me allemaal vragen over mijn onderzoek, maar ook over mijn hobby’s en wat ik doe als ik even niet met mijn onderzoek bezig ben. De uitzending zou een uur duren, dus het is leuk als de luisteraar de gast ook een beetje persoonlijk leert kennen, vertelde ze. Ook heel leuk; ik mocht in de uitzending even voor DJ spelen. Ik mocht vier nummers uitzoeken om te draaien.

Afra: shoutout naar Rose! Zij heeft mij ook voorbereid op de uitzending waardoor ik een goed beeld kreeg van wat interessant is voor de luisteraars. Pro tips van Rose: geen jargon, rustig uitleggen en beeldend vertellen. De nacht van de uitzending heb ik kort geslapen voordat ik naar Hilversum reed. Mirthe, een van de presentatoren, haalde mij op bij de receptie. Met een kopje thee legde zij rustig uit wat ik kon verwachten. In de studio zagen wij op een scherm de huidige live uitzending, Prem was in razend tempo sport aan het bespreken. Hoe was jouw voorbereiding?

Tom in de radiostudio
Tom Bergkamp voor NEMO Kennislink

Tom: Ik heb nog geprobeerd een powernap te doen, maar dat was niet erg succesvol. Daarna reed ik naar het gebouw van de NPO in Hilversum Media Park, waar de uitzending werd opgenomen. Bij de ingang werd ik opgehaald door presentator Jakob. Hij maakte een relaxte indruk waardoor ik ook wat minder zenuwachtig werd. Slechts een paar minuten voor de uitzending gingen we de studio in. “Live in 10 seconden.” Koptelefoon op, microfoon in je gezicht, en gaan! Mijn gesprek verliep gelukkig erg soepel! Het gesprek was opgedeeld in drie blokken, met elk blokje een ander onderwerp en tussendoor een van de nummers die ik had uitgezocht. Het ging veel sneller voorbij dan ik dacht; al snel waren we bij het eerste muzieknummer. Tegen die tijd waren mijn zenuwen helemaal verdwenen. We spraken uitgebreid over talentherkenning in sport, Michael Jordan, en er kwamen zelfs een paar luisteraarsvragen. Hoe was jouw uitzending, Afra?

Afra: zoals jij had ik na een paar vragen weinig zenuwen meer. Ik vond de muzikale intermezzo’s erg fijn om even adem te halen en aan het einde voelde ik me wel op mijn gemak achter de microfoon. Grappig ‘live radio’ moment: tijdens de uitzending liep de finale van Wimbledon ten einde en werd ons gesprek onderbroken door de sportjournalist die kwam vertellen dat Nadal had gewonnen! Mirthe zei dat ze het er wel uit zou knippen voor de podcast.

Tom: Voor ik het wist was het gesprek alweer voorbij. Na afloop kreeg ik van Jakob nog een uitgebreide rondleiding door het gebouw en de NPO-studio’s. Vanwege het tijdstip was er vrijwel niemand aanwezig. Hij vertelde me van alles over hoe radio gemaakt werd. Leuk feitje; wist je dat radio DJ’s, zoals Coen en Sander of Eva Koreman, over het algemeen niet zelf kiezen welke muziek er gedraaid wordt tijdens hun uitzending? De playlists worden samengesteld door zogenaamde ‘music directors.’ Noem me naïef, maar dat wist ik niet. Voortaan zal ik nooit meer chagrijnig worden op de DJ als ze 3x achter elkaar een slap nummer draaien.

Het was een heel leuke ervaring. Hieronder kun je onze gesprekken terugluisteren. Overigens zijn wij niet de eerste Faces of Science die bij Focus te gast zijn geweest. Een heleboel andere Faces, zoals Marij Swinkels en Dan Jing Wu, gingen ons voor. Zo brengt Faces of Science wetenschap naar een groter publiek!

Tom:

Afra:

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.