16 juli 2019

Leren rekenen in een vluchtelingenkamp

Veldonderzoek naar kinderrechten in een oorlogsgebied

Hoe onderzoek je kinderrechten in een oorlogsgebied? Volg me op mijn avonturen in de Centraal Afrikaanse Republiek, waar ik onderzoek hoe het recht op onderwijs voor kinderen is geregeld. Ik vlog over mijn belevenissen, dit keer bezoek ik een tijdelijke school in een vluchtelingenkamp.

Hallo! Mijn naam is Marieke en ik doe promotieonderzoek naar kinderrechten, in Maastricht. Mijn onderzoek bestaat uit meerdere case studies, waarbij ik probeer te begrijpen waarom niet alle kinderrechten worden gerespecteerd.

Eén van deze cases is het recht van kinderen op onderwijs in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). In 2016 ben ik twee keer naar de CAR geweest om daar te onderzoeken hoe het zit met rechten van kinderen, en hun recht op onderwijs in het bijzonder. In 2017 ben ik teruggereisd om de resultaten van het onderzoek met de lokale bevolking te delen. Tijdens deze reizen heb ik vlogs gemaakt. De komende maanden deel ik mijn vlogs hier. Zo kun je mijn avonturen in de CAR op de voet volgen!

Een jongen leert rekenen in de Centraal Afrikaanse Republiek
Marieke Hopman voor NEMO Kennislink

Leren rekenen in een vluchtelingenkamp

Vandaag deel ik de derde video met je, waarin ik een tijdelijke school bezoek die hoort bij een vluchtelingenkamp. Het gaat hier om een kamp van ‘binnenlands ontheemden’ (internally displaced people). Deze mensen komen dus uit de nabije omgeving, en zijn gevlucht omdat het te gevaarlijk was. Aangezien samenleven in een kamp veiliger is dan in huisjes op het platteland, zetten ze kampen zoals deze op bij een stad. Hulporganisaties komen dan vaak om de ontheemden te ondersteunen. De mensen wonen hier meestal jarenlang.

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.