17 juli 2014

Katalyse en kantoorindeling

Samenklitten of privé bureautjes

Wat werkt beter: Een open kantoor waar iedereen samenklit? Of afgezonderde ruimtes waar je niemand tegenkomt? En hoe zit dat bij de katalyse?

Nieuwste trend Drie jaar geleden verhuisden we van ons oude gebouw (Ponskaartgebouw langs de A27) naar een nieuw gebouw direct naast het Universitair medisch centrum Utrecht (UMC). En bij een nieuw gebouw moet je natuurlijk met de nieuwste trend meegaan: flexibele werkplekken. Maar leidt dit tot een hogere productiviteit?

Samenklitten Door te kiezen voor flex werkplekken in een open office area kunnen enorm veel mensen tegelijk werken waardoor je initieel een heel hoge activiteit hebt. Op den duur zullen die mensen echter afgeleid worden door elkaar. De onderlinge afstand tussen de mensen is namelijk erg klein en er is geen fysieke barrière die ze uit elkaar houdt. Na verloop van tijd zullen de mensen dus samenklitten wat leidt tot een verlies aan activiteit.

Open office area in ons nieuwe gebouw. In het begin van de dag zijn er veel mensen aan het werk op een kleine ruimte en is de activiteit dus erg hoog. Aan het eind van de dag klitten alle mensen echter samen wat tot ‘deactivatie’ leidt.

Kantoren Aan de andere kant kun je kiezen voor allemaal losse kantoren met slechts één persoon per kantoor. De afstanden tussen de mensen zijn dan groter. En omdat het afgesloten ruimtes zijn, is er ook nog een fysieke barrière voor de mensen om samen te klitten. Er zal daarom nauwelijks verlies van activiteit zijn gedurende de dag. Het nadeel is dat je op deze manier niet erg veel mensen kwijt kunt in je gebouw waardoor de initiële activiteit laag is. Dus welke van deze twee manieren is de beste?

Een collega van mij in een kantoor. De activiteit is niet zo hoog omdat hij er alleen zit, maar de grotere afstand tot de andere mensen en de fysieke barrière tussen hem en de andere mensen zorgt ervoor dat hij niet afgeleid wordt waardoor zijn activiteit gedurende de dag gelijk blijft.

Katalyse Dat is precies het probleem waar ik mee te maken heb in de katalyse. We willen zoveel mogelijk metaaldeeltjes met zo min mogelijk ruimte ertussen hebben met genoeg fysieke barrières om ze uit elkaar te houden. Ik varieer daarom de hoeveelheid deeltjes, de afstand tussen die deeltjes en de drager (de kantoorindeling). Vervolgens vergelijk ik de productiviteit van de verschillende katalysatoren om te zien wat uiteindelijk de hoogste productiviteit oplevert.

En wat vind ik voor mezelf het beste werken? Gelukkig hoef ik niet te kiezen tussen een volle gezellige kantoortuin of een eenzaam maar productief kantoor. Ik heb het beide: de open office waar je veel interactie hebt met collega’s, en het rustige lab, waar ik de productiviteit van mijn katalysator in de gaten houd.

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.