26 mei 2015

Investeren in presenteren

Net dobberde ik nog rond op de Great Barrier Reef. Ik ben voor twee weken in Australië. Heerlijk om hier te snorkelen, te luieren en te zonnen. Al ben ik hier niet echt voor vakantie natuurlijk, maar om een psychiatrie congres te bezoeken.

Het congres vindt plaats in Brisbane. En zoals bij elk congres haal je eerst je naamkaartje op, een zijtas met logo van het congres (of erger; een rugtas met logo van het congres), als je geluk hebt pepermuntjes of een pen (met logo van het congres), en een boek zo dik als ‘De ontdekking van de Hemel’ met daarin alle sprekers inclusief een korte beschrijving van hun praatje. Ik heb er wel echt zin in.

Wat een ‘vervelende’ plek voor een conferentie.
Liza Cornet voor NEMO Kennislink

Enthousiast Nu ben ik nog steeds wel enthousiast over de inhoud van het congres, maar niet echt over de kwaliteit van de presentaties. Want wie vindt het leuk om een slide vol met tekst door te moeten lezen in een paar seconden tijd? En dat dan dertig slides achter elkaar? Maar ook, als je zelf je eigen onderzoek al niet supertof vindt, dan vindt je publiek dat al helemaal niet. Af en toe een glimlach of een grapje is best wel leuk.

Ondanks een goede voorbereiding kan het natuurlijk mis gaan :)
phdcomics.com

Kritische wetenschappers Nu plaats ik mezelf natuurlijk wel in een erg makkelijk positie. Ik hoef hier niet te presenteren. Ik hoef niet zenuwachtig te zijn voor tientallen kritische wetenschappers die mij het vuur aan de schenen leggen. Toch vind ik dat ik best kritisch mag zijn, ik heb mijn plaatsje op dit congres op een bijzondere manier verdiend. Afgelopen december won ik namelijk een geldprijs voor de beste presentatie. Het geld mocht ik besteden aan een congres in het buitenland (Australië!). En tja, dan ga je natuurlijk extra opletten hoe anderen presenteren!

Dus hoewel ik achterover leunend vanuit het publiek makkelijk praten heb, toch wat advies voor het geven van een goede presentatie: 1) Bekijk presentaties van TED of van Steve Jobs, en steel gerust wat presenteertrucjes. 2) Gebruik humor, toon enthousiasme en heb lol (met enige mate). 3) Gebruik het liefst alleen maar beeld en maximaal 5 woorden per slide. 4) Probeer eens een alternatief op PowerPoint, zoals Prezi om je verhaal net wat fancier te presenteren. 5) Begin met een leuke anekdote. 6) En tenslotte een cliché: besteed voldoende tijd aan de voorbereiding. Want als jij er weinig moeite voor hebt gedaan, dan zal je publiek ook geen moeite doen om te luisteren.

Zo, en dan nu snel nog een duik voor de laatste ronde presentaties begint!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.