23 september 2014

In de flow komen

De laatste loodjes wegen echt het zwaarst!

Het was even radiostilte, maar hier ben ik weer met een nieuwe blog.

De radiostilte werd veroorzaakt door een enorme drukte op mijn twee banen en met de dingen die ik er naast doe op het gebied van onderzoek, zoals het afronden van mijn proefschrift en het schrijven van onderzoeksplannen voor een nieuw op te richten onderzoeksinstituut. Hartstikke leuk allemaal, maar wel een beetje veel. Het project waar ik binnenkort op hoop te promoveren is inmiddels afgerond en mijn contract bij de Vrije Universiteit is daarmee ook afgelopen. Alleen mijn proefschrift is helaas nog niet klaar. Het einde is in zicht, maar wat ze zeggen over laatste loodjes is echt waar!

Promoveren is maar een spelletje Hoe komt het toch dat veel promovendi niet binnen de contracttijd hun proefschrift af krijgen? En waarom gaan ze toch door in hun vrije tijd? Omdat we het leuk vinden, we zijn intrinsiek gemotiveerd. Net zoals bij gamen zorgt intrinsieke motivatie ervoor dat je het blijft volhouden en er mee door blijft gaan. Een promotieonderzoek is eigenlijk net een game. Veel aspecten (o.a. intrinsieke motivatie, doelen behalen, uitdaging) die bij een promotietraject belangrijk zijn, zie je ook terug in games. Als je zorgt dat bepaalde aspecten aanwezig zijn en in balans zijn, dan kom je in een flow en is promotieonderzoek super leuk en misschien zelfs wel verslavend op een leuke manier. Promoveren is dus eigenlijk gewoon maar een spelletje! Dat lijkt me een leuk onderwerp voor mijn volgende blog.

Flow Maar nu nog even over die laatste loodjes die niet altijd even leuk zijn. Als het uitvoeren van een taak (de uitdaging) en de mogelijkheden die je daarvoor hebt in balans zijn, dan kun je in een flow komen. Maar als het uit balans is doordat je te bijvoorbeeld te weinig tijd hebt, dan is de flow ver te zoeken en kan het uitvoeren van de taak een vervelende klus worden.

Chocolade croissantjes Doordeweeks ben ik heel druk met mijn nieuwe baan, dus dan kom ik niet aan mijn proefschrift toe. Het komt aan op de weekenden. In je eentje in zo’n donker stil universiteitsgebouw, met vreemde ondefinieerbare geluiden op de gang, ik vind het maar niks! Gelukkig was dit keer mijn collega er ook, en die had zelfs overheerlijke chocolade croissantjes mee. Er zijn leukere zaterdagbestedingen te bedenken, maar dit maakte een hoop goed. Uiteindelijk heb ik een goede slag kunnen maken met mijn proefschrift, het einde lijkt nu echt in zicht. Nog een paar zaterdagen en dan is het hopelijk klaar om naar de leescommissie te sturen.

Immersive fitness Nu ga ik fitnessen want ik moet nog wel een beetje aan mijn beweging denken nu ik ook al op zaterdag achter de computer moet zitten. Wisten jullie trouwens dat in de fitness-wereld ook steeds meer gebruik gemaakt wordt van game elementen? Gamification in de fitness. Vorige week stonden Les Mills en Reebok met een nieuw futuristisch concept op het Museumplein in Amsterdam. Supergaaf, als je bewegen dán nog niet leuk vindt. Tot snel weer!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.