03 februari 2020

Ik mag een televisiecollege geven!

Op de set van Knappe Koppen

Binnenkort gaat Knappe Koppen van start: een nieuw tv-programma waarin wetenschappers steeds een onderwerp uitdiepen. Ik mag één van deze minicolleges verzorgen. De opnames hiervoor heb ik net achter de rug. In deze blog vertel ik jullie hoe het was om voor de camera te staan.

Het begon allemaal met een belletje van programmamaker Eric de Kruijk. Hij had mijn introfilmpje bekeken op mijn profielpagina van Faces of Science en dacht “zij kan dat wel leuk vertellen!” Ik was natuurlijk verrast door zijn telefoontje, maar vond het idee van het programma wel heel cool. Bovendien, hoe vaak word je nou gevraagd om op tv over je onderwerp te praten?

Knappe Koppen

Knappe Koppen is een programma over wetenschap. Iedere aflevering vertelt een wetenschapper iets over zijn of haar onderwerp. Ik vertel in mijn college hoe hackers aan onze wachtwoorden komen en hoe ze die vervolgens kunnen misbruiken.

Het script

Uiteindelijk hebben we een aantal keer gebeld om te praten over wat ik onderzoek en wat het meest interessant zou zijn voor kijkers. Op basis van mijn input heeft Eric samen met zijn collega’s een script geschreven. Hierin stond de inhoud van het college, soms wat vaag, soms al vrij precies. Deelvragen en overgangszinnen waren aangegeven. De precieze inhoud kon ik nog naar eigen inzicht aanpassen, maar dat hoefde eigenlijk nauwelijks omdat zij al de belangrijkste punten in mijn verhaal hadden aangestipt en helder hadden beschreven.

Na de laatste opnames beantwoord ik nog enkele korte vragen over wachtwoordgebruik voor filmpjes die online komen.
Renushka Madarie voor NEMO Kennislink

De testopnames

Met het script klaar, konden de opnames beginnen. Ik mocht eerst langskomen voor testopnames. Dit was niet alleen een oefening voor mij, maar ook voor het productieteam van POS Video – het bedrijf dat het programma maakte. Zij checkten bijvoorbeeld of de camera’s goed stonden en hoe het decor op beeld kwam. Ondertussen gaven ze aan op welke plek ik moest staan en waar ik naar moest krijgen. Het was best boeiend om zo mee te krijgen hoe de mannen van de techniek (licht, camera, geluid) hun werk deden. Normaal zie je dit niet op tv, maar ook zij waren natuurlijk keihard aan het werk om alles goed op beeld te krijgen.

Deze eerste opnames waren wel even wennen voor mij. Als ik bij een normale presentatie even mijn tekst kwijtraak, kan ik daar wel omheen praten. Nu moest ik alles in een bepaalde volgorde uitspreken. Niet woord voor woord, maar het verhaal moest wel strak blijven. Daarnaast hou ik meestal alleen rekening met een PowerPoint achter mij. Nu moest ik wisselen tussen tekst, filmpjes, laptop, en, jawel, een krijtbord. Ik vind het wel heel tof dat ze voor zo veel afwisseling hebben gezorgd. Ik denk dat dit straks nog beter de aandacht van kijkers (lees: jullie ;)) vast houdt.

De echte opnames

Een week later waren de echte opnames. Nu moest ik de visagie in om mijn gezicht cameraproof te maken. Er werd goed voor mij gezorgd. Niet alleen werden mijn gezicht en haar gedaan, ook zorgden ze bijvoorbeeld dat mijn blouse steeds goed zat tijdens de opnames.

Visagiste Monique maakt mij op vlak voor de echte opnames beginnen.
Renushka Madarie voor NEMO Kennislink

Tom, de vragensteller, was er dit keer ook bij. Met een microfoontje in mijn blouse, de techniek draaiende en iedereen in positie kon het college beginnen. Inmiddels vond ik het wel chill om stukjes rustig opnieuw te doen als ik wat was vergeten. Die luxe heb je niet als je voor een volle zaal staat.

Tijdens de opnames keken de regisseur en redacteur mee in een andere ruimte. Zo konden ze zien hoe het uiteindelijk op tv zou komen. Zij grepen gelijk in wanneer iets niet helemaal goed ging. Bijvoorbeeld als mijn blouse dus even niet goed zat of wanneer ik richting mijn laptop praatte in plaats van richting Tom. Na ongeveer een uur zaten de opnames er op en was het tijd voor de volgende wetenschapper om haar college te geven.

Geen one-man show

Op televisie zie je straks alleen Tom, Gregory Sedoc als presentator, en mij, maar het moge nu wel duidelijk zijn dat er dus een heel team achter zo’n aflevering zit. En daar aan mee mogen doen vond ik misschien wel het leukst van de hele opnames. Een PhD is soms best een eenzame klus en het was heel gaaf dat deze groep mensen mij even aan boord wilde nemen om samen de kennis in mijn hoofd over te brengen op de rest van Nederland. Daarvoor wil ik nog graag zeggen: thnx guys :)

Hoe het er uiteindelijk uit komt te zien, wordt voor mij ook een verrassing. De eerste aflevering zal in ieder geval op 5 februari om 21:10 uur op NPO2 worden uitgezonden. Daarna volgt iedere week één aflevering, zelfde tijd, zelfde zender. Ik word uitgezonden op 18 maart. Niet vergeten te kijken!

via GIPHY

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.