13 november 2017

Ik ben niet meer nieuw!

Laatste blog

Een hele tijd was ik ‘nieuw’. De nieuwe promovendus, de nieuwe Face of Science, de nieuwe bij mijn baan als ecoloog. Maar dat is verleden tijd. Ik ben ‘Faces of Science’ af.

Twintig mensen in een kring en ik stel me voor: “Hallo allemaal, ik ben Nikki, de nieuwe ecoloog.” “Hee, je bent niet meer nieuw”, zegt diegene naast me. Hij heeft gelijk. Ik loop nu al zeven maanden rond in dit wereldje. Ik ben niet meer nieuw. Dat besef brengt gelijk een ander inzicht mee. Mijn eerdere baan, mijn promotietijd bij de Universiteit, is oud. Mijn tijd als Faces of Science is voorbij.

Compilatie van Faces of Science dingen die ik heb gedaan.
Sophie Reinders, Reinier van den Berg, DigiDaan en Nikki Dijkstra voor NEMO Kennislink

Face of Science

Wat heb ik leuke dingen meegemaakt bij de Faces of Science-groep. Ik heb veel enthousiaste mensen ontmoet, die zich storten op uiteenlopende onderwerpen: van historische poëzie-boekjes tot quantumcomputers. Ook ben ik met leraren in discussie gegaan over hoe we wetenschappers naar de klas kunnen brengen. Of heb ik leerlingen zelf verteld wat je doet als wetenschapper tijdens het Tube-Your-Future-event in NEMO. Hopelijk heeft het (een klein beetje) bijgedragen aan het verval van het Einstein-stereotype van wetenschapper met grijs wild haar. Met veel plezier!

Nikki maakt een virtuele duik door de toekomstige vismigratie-rivier op de Afsluitdijk
Nikki Dijkstra voor NEMO Kennislink

Toch, als ik even mijn roze-bril afzet, denk ik dat het soms nog wringt aan de wetenschapscommunicatie. Hoe krijgt je het voor elkaar dat niet alleen familie en collega’s de blog lezen maar juist ook de mensen die niet als eerste de wetenschapskatern van de krant doorbladeren? Dat blijft lastig. Gelukkig zijn er voldoende knappe koppen die zich hier mee bezig houden. Blijf dat ook vooral doen!

Waar gaat mijn waterschapsbelasting heen?

Ook in mijn huidige baan is het lastig om veel mensen te bereiken. De waterschapsbelasting is een flinke smak geld die iedereen jaarlijks betaald. Niet gek dat veel mensen zich soms afvragen ‘waar dat geld heengaat’. Zo’n rampenzomer met de orkaan Irma en vele droogtes laat wel weer zien hoe belangrijk watermanagement is voor de wereld. Ook in ons eigen waterrijke Nederland, waar we in de toekomst een extremer klimaat verwachten: meer hoosbuien en ook meer droogte.

Toch is het jammer, dat de waterschappen vooral in het nieuws komen als rampenbestrijders. We doen zoveel meer! We reinigen het rioolwater voordat het in de sloten terecht komt en plaatsen vispassages zodat vissen, belangrijke spelers in het water, ook de poldersloten kunnen bereiken.

Het is een lastige opgave om de onderwaterwereld boven water te toveren. Toch gebeurt het. Zo kan je een virtuele duik in het water maken bij de Afsluitdijk en organiseert Staatsbosbeheer snorkelexcursies.

Snorkelexcursie Staatsbosbeheer

Die onderwaterwereld staat extra in de spotlights tijdens de World-Fish-Migration-day op 21 april. Op die dag kun je van Bangladesh tot Zuid Afrika over de hele wereld van alles leren over het belang van vissen voor de rivieren, meren en sloten. Wij doen waarschijnlijk ook mee, maar wat we precies gaan doen weten we nog niet. Houd de site in de gaten! Of check gewoon mijn twitter-account (@nikkidijkstra). Voor meer informatie, of gewoon voor een update over mijn leven na Faces of Science.

Dank allemaal voor de leuke gesprekken, zinvolle correcties en mooie presentaties!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.