Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Hoe gaat een YouTubevideo viral?

Screenshot The Guardian

Veel verschillende dingen bepalen of een YouTubevideo wel of niet viral gaat. De inhoud speelt natuurlijk een rol, en de maker van de video. Maar wat hebben netwerken eigenlijk te maken met hoe een YouTubevideo viral gaat?

Viral netwerk

Twitter visualiseerde in 2013 hoe drie video’s viral gingen over het Twitternetwerk. Een blauwe stip in het netwerk is iemand die de video tweet, en een gele stip is iemand die de video retweet. Hoe groter de stip, hoe meer volgers de persoon heeft. De visualisaties beginnen steeds met één blauwe stip: het originele Twitterbericht. Dan groeit het netwerk van mensen dat de video retweet, todat hij echt viral wordt.

Eén van de video’s die Twitter onderzocht was een muziekvideo van de astronaut Chris Hadfield die hij maakte in het International Space Station. Je ziet meteen dat het niet zo gek is dat deze video viral ging: het is namelijk de eerste muziekvideo die opgenomen is buiten de aarde! De video ging dan ook binnen een paar uur het hele web over. Verder zien we dat Chris Hadfield zelf zijn tweet bij de meeste mensen onder de aandacht brengt.

Superverspreiders

Mensen zoals Chris Hadfield zijn de zogenaamde superverspreiders: mensen met veel volgers. Deze mensen zorgen er bijna in hun eentje voor dat iets viral gaat. Het interessante van superverspreiders is dat ze ook kunnen zorgen dat veel minder bijzondere video’s snel verspreid worden. Deze korte video over hoe Ryan Gosling zijn cornflakes niet wil opeten, is een voorbeeld hiervan. In het begin verspreidt de video zich heel langzaam. Maar uiteindelijk wordt hij opgepikt door een aantal superverspreiders, waardoor de video toch nog viral gaat.

Viral door vriendengroepen

Gelukkig kan je video ook bekend worden als je toevallig geen superverspreiders in je vriendennetwerk hebt. Deze video uit een reclamecampagne van Dove is een voorbeeld hiervan. Hieronder zie je dat deze video veel langzamer viral gaat dan de andere twee videos. Ook zien we weinig superverspreiders. Deze video verspreidt zich langzaam van vriendengroep naar vriendengroep, totdat hij uiteindelijk viral wordt.

Kansrekening en viral gaan

Mijn onderzoek bekijkt hoe iets viral gaat via die groepsstructuren. Kunnen we berekenen wat de kans is dat een bericht via die groepsstructuren bekend wordt over het hele web? En wat gebeurt er als je zowel superverspreiders als groepsstructuren in je netwerk hebt? Deze vragen hebben we met kansrekening beantwoord. De formules die we berekend hebben, laten zien dat het meestal moeilijker is om iets via groepsstructuren viral te laten gaan dan via de superverspreiders. Dit kunnen we ook terugzien aan hoe langzaam de video van Dove beroemd werd online via die groepsstructuren. Kortom, wil je jouw video snel viral laten gaan, dan kun je het beste vrienden worden met een superverspreider!

ReactiesReageer