15 oktober 2015

Hej hej Sverige!

Van Västerås, via Stockholm naar Båstad. Dat was de route door Zweden die ik in twee weken heb afgelegd.

Het begon allemaal in Västerås, een kleine universiteitsstad iets ten westen van Stockholm. Daar was namelijk de Roundtable Meeting van de SIRG-PIMD van het IASSIDD. Huh? Het IASSIDD is de ‘International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities’. Binnen deze organisatie zijn er een aantal ‘Special Interest Research Groups’ ofwel SIRG’s. Eén daarvan richt zich op mensen met ‘Profound Intellectual and Multiple Disabilities’ ofwel PIMD. Deze SIRG bestaat uit mensen die zich in de praktijk of in de wetenschap bezig houden met onderzoek naar mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (EVMB). Eens in de zoveel tijd komen we samen om onze resultaten te bespreken en om nieuwe plannen te maken, een soort mini-congres dus.

Geluidsomgeving In mijn blogs voor Faces of Science heb ik mij voornamelijk gericht op geluidsomgevingen en de effecten daarvan in het algemeen, maar in mijn promotieonderzoek pas ik deze kennis toe in de zorgpraktijk voor mensen met EVMB. De geluidsomgeving is voor deze mensen erg belangrijk om de wereld om hen heen te begrijpen en heeft grote invloed op hoe zij zich voelen en gedragen. In Västerås mocht ik mijn resultaten en aanbevelingen presenteren.

De Groningse delegatie.
Kirsten van den Bosch voor NEMO Kennislink

Ambisonic lab Na het congres in Västerås reisde ik door naar Stockholm, waar ik eerst een weekendje ‘vrij’ had. Althans… wetenschappers zijn volgens mij nooit echt vrij, we hebben altijd wel iets te doen of te schrijven. Op maandag had ik een afspraak met dr. Östen Axelsson van de Stockholm University. Ik kreeg daar een rondleiding in het ambisonic lab (wat echt super awesome was!) en we hebben gesproken over post-doc mogelijkheden. Ik wil namelijk een subsidie-aanvraag gaan schrijven zodat ik een tijdje naar het buitenland kan om daar onderzoek te doen en Stockholm lijkt daarvoor een goede keuze.

Het ambisonic lab.
Kirsten van den Bosch, via CC 0

Inspirerende dagen Mijn reis eindigde in Båstad bij EIAS2015. Het congres werd georganiseerd door Ecophon, een groot internationaal bedrijf dat zich bezig houdt met indoor-akoestiek. Ik was daar uitgenodigd om wat te komen vertellen over soundscape-onderzoek. Het waren twee inspirerende dagen, met heel veel interessante sprekers op een bijzondere locatie. Wat een verschil tussen academische en corporate congressen, het leek wel een soort TED event!

On stage in Båstad.
Kirsten van den Bosch voor NEMO Kennislink

En toen na twee weken al backpackend en congres-hoppend door Zweden te zijn gereisd, was het weer tijd om naar huis te gaan… Hejdå!!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.