24 maart 2015

Filmtip – the Vessel

Elk jaar ondergaan meer dan 20.000.000 vrouwen – meer dan er mensen in Nederland wonen! – een onveilige abortus. Hierdoor sterven jaarlijks 47.000 vrouwen. 47 duizend levens die gered kunnen worden door veilige abortus en anticonceptie toegankelijk te maken.

Onveilige abortus: wereldwijde en regionale schattingen van onveilige abortus en daarmee gepaard gaande sterfte (2008). Bron: WHO.

Onveilige abortus; de organisatie Women on Waves vaart hier letterlijk tegen in. In landen waar abortus illegaal is, bieden ze vrouwen hulp vanaf een schip op internationale wateren. Ze verstrekken anticonceptie en geven informatie, trainingen en workshops en bieden veilige en legale abortus aan.

Aanrader Wat me zo aanspreekt aan deze organisatie is dat ze niet alleen lobbyen en actievoeren, maar er op een creatieve manier binnen de kaders van bestaande wetten voor zorgen dat veilige abortus wél toegankelijk wordt. Ze bieden een alternatief. The Vessel, een film over het werk van Women on Waves en oprichter Rebecca Gomperts, ging op 24 maart in première in Nederland op het Movies That Matter festival en is ook op Netflix te kijken. Een aanrader!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.