Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

De ‘Quest’ naar geur

Pixabay CC0

Heb je altijd al eens willen weten hoe het wetenschappelijk tijdschrift ‘Quest’ aan zijn antwoorden komt? Deze blog geeft je een kijkje achter de schermen.

Ondanks de vele nare kanten van de coronaperiode (zie ook mijn blog in de ban van corona), heeft het me ook mooie ervaringen gebracht. Ploeterend achter mijn laptopje kreeg ik eind maart spontaan een mailtje doorgestuurd, van de Quest! Mijn professor vond het echt iets voor mij als ‘Face of Science’. In het mailtje werd namelijk een ingewikkelde vraag gesteld, en om deze te beantwoorden zocht de Quest naar een wetenschappelijke hulplijn. Zodra ik de vraag las, werd ik helemaal enthousiast. De vraag had in de verste verte niets te maken met mijn eigen onderzoek, maar nu wilde ik het antwoord ook weten! Dus, tijd om te puzzelen.

Mijn antwoorden in de Quest

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

De Complexe Kaarsvraag

De vraag luidde: Hoeveel kaarsjes kan ik (hoe lang) branden zonder dat er zuurstoftekort ontstaat (in een gemiddelde huiskamer)? In mijn krakende bètabrein spookten er direct een aantal vragen: Welke soort kaars zal ik gebruiken voor mijn berekening (dinerkaarsen, waxinelichtjes, huishoudkaarsen)? Hoeveel weegt een kaars en waar bestaat hij uit (wat voor materiaal)? Hoe lang brandt hij? Hoe groot is een gemiddelde huiskamer? Is de kamer luchtdicht afgesloten, en zijn er mensen aanwezig? Wat is de dichtheid van lucht, en uit hoeveel procent zuurstof bestaat het? Bij welk zuurstofgehalte is er sprake van een zuurstoftekort?

Om mijn hoofd enigszins rust te geven, schreef ik een aantal aannamen en feiten op. Daarna kon het rekenen beginnen, en dit leidde tot een interessant antwoord. Wil jij weten hoe lang het duurt voordat een ruimte onleefbaar wordt door het verbranden van kaarsvet? Lees dan het Questartikel hieronder:

De Geweldige Geurvraag

Een maandje later nam de redacteur opnieuw contact met me op. De Quest was zo blij met het antwoord op het kaarsenraadsel, dat ze me graag nog een keer wilden uitdagen. Dit zag ik als een geweldig compliment, en ik had eigenlijk wel weer zin in een nieuwe puzzel. Dit keer ging het echter niet om kaarsen, maar om geur: Hoe en hoe snel verplaatst geur zich? En is de ene geur sneller dan de andere? Deze vraag was iets lastiger te beantwoorden dan de vorige, aangezien geur niet echt een snelheid heeft. Toch kon ik met een aantal aannames weer tot een leuk antwoord komen, en vergeleek ik de snelheid van een scheet met die van rozengeur.

Wil jij weten welke geur je het eerst ruikt? Lees dan het Questartikel hieronder:

Trots

In augustus verscheen de ‘123 slimste vragen-special’ van de Quest in de winkels. Trots kocht ik mijn eigen exemplaar.

Ik sta in de Quest!

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Naast mijn eigen vragen, is deze Questeditie gevuld met nog veel meer gekke, interessante en verwarrende vragen. Ben jij net zo nieuwsgierig als ik? Dan raad ik deze editie zeker aan!

ReactiesReageer