09 januari 2015

De normale mens

Wanneer is iemand gek?

Psychologen en psychiaters hebben er een boek voor – de DSM – om te bepalen welke afwijkingen iemand heeft, hoewel ze het woord gek niet snel zullen gebruiken. Maar dit boek is niet uit de lucht komen vallen. Het is gebaseerd op een onuitgesproken, algemeen idee van wat normaal is en wat er van afwijkt, gek dus.

Is racisme normaal? Toch is deze norm niet alleen onuitgesproken, maar ook nog eens erg vaag. We gaan ervan uit dat de meeste mensen ‘normaal’ zijn. Dan kun je dus zeggen dat mensen die psychotisch zijn niet normaal zijn. Maar de meeste mensen houden ook van voetbal. Zijn de mensen die daar niet van houden dan gek? En wat normaal is, verandert ook nog eens in de tijd. Vroeger was het normaal om racistisch te zijn. Waren mensen die niet racistisch waren dan automatisch gek? Het is duidelijk dat we moeten zeggen dat wat normaal is en wat gek is, verandert.

Astrologie is gek Maar zelfs als we zeggen dat gek en normaal veranderen, dan nog kunnen we niet bepalen wie gek is en wie normaal. En eigenlijk gebeurt dat ook helemaal niet. Gek en normaal zijn, gaat namelijk helemaal niet om wat er in iemands hoofd gebeurt, maar alleen over hoe mensen zich gedragen. En ook dan kun je eigenlijk niet bepalen wat normaal is. Ik vind mensen die geloven in astrologie gek, maar daar zullen de meeste mensen het niet mee eens zijn. Toch is er weinig verschil tussen mensen die geloven dat iets willekeurigs -als de stand van de sterren -invloed heeft op je eigen leven, en mensen die denken dat God ze probeert te bezwangeren met zonnestralen om zo een nieuw menselijk ras te stichten. Waarom geven we sommige mensen dan een officieel label mee uit de DSM en de meeste anderen niet? Simpelweg omdat sommige mensen door hun gedrag geen productief deel van de samenleving meer kunnen zijn en dat is iets wat onze maatschappij niet kan verdragen. Maar moet je iemand wel gek noemen omdat hij niet goed meedoet in de maatschappij?

In mijn volgende blog zal ik het over een thema hebben dat voor mij persoonlijk heel belangrijk is, namelijk de liefde.

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.