02 juni 2014

Chris in Chiclana - deel I

Veldonderzoek: klaar om de dikste algen te vinden.

Werkt

Fattest.pdf?1400588030">Algenverhaal Peter
_ uit het lab ook in het ‘echt’? Om dat uit te zoeken is mijn student Chris neergestreken in Chiclana de la Frontera in Zuid-Spanje. In het lab heeft hij al prachtige resultaten bereikt, maar wat blijft daar van over als de algen echt zonlicht en Spaans afvalwater voorgeschoteld krijgen? Worden de algen dan nog steeds dik? Zullen de Spaanse algenkenners zich laten overtuigen door een student uit Olanda? En is Chris in staat in een algenvijver te blijven roeren als de temperaturen boven de 35 graden uitkomen?

Genoeg reden om Chris met een bezoek te vereren. Gewapend met microscoop en lege plastic buisjes check ik in op Schiphol en ga op weg naar Spanje. Daar wacht Chris mij trots op naast zijn zes algenvijvers.

Trotse student Chris naast zijn algenvijvers.
Peter Mooij voor NEMO Kennislink

In de afgelopen twee maanden heeft hij ervoor gezorgd dat we precies kunnen doen met de vijvers wat wij willen. Om dat te bereiken heeft Chris overlegd met moeilijk kijkende Spanjaarden uit alle lagen van het bedrijfsleven, over allerhande praktische dingen: Kunnen we deze pomp ook zo en zo aansluiten? En is het mogelijk om de algen maar ééns in de twee dagen eten te geven? Het antwoord is eigenlijk altijd: ‘Si, but it takes time’.

Maar het wachten heeft zeker geloond. De vijvers zijn er helemaal klaar voor, Chris staat te trappelen in de startblokken en de zomer gaat beginnen. Vamos!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.