Tinder voor mensapen in de maak
Onderzoekers van de Apenheul en de Universiteit Leiden ontwikkelen een soort Tinder voor apen. Nu nog om hun emoties beter te begrijpen, maar later om te kijken of ze zich thuis kunnen voelen in een nieuwe groep.
Onderzoekers van de Apenheul en de Universiteit Leiden ontwikkelen een soort Tinder voor apen. Nu nog om hun emoties beter te begrijpen, maar later om te kijken of ze zich thuis kunnen voelen in een nieuwe groep.
Kunst verkleurt na verloop van tijd. Hoe kom je erachter wat voor kleur iets ooit had? En hoe geef je dat object z’n kleur weer terug zonder het te beschadigen? Natuurwetenschapper Maarten van Bommel legt uit dat het zo simpel kan zijn als een beamer erop zetten.
Wat mogen we nu echt verwachten van de robots die om ons heen oprukken? Moeten we bang zijn dat ze onze banen gaan inpikken, of valt het allemaal nog wel mee? Wat kunnen robots wel en niet? In de tweede editie van NEMO Kennislink Live brengen drie wetenschappers nuance aan.
Het nieuwe boek ‘Populisme’ van Cas Mudde en Cristóbal Rovira Kaltwasser geeft niet alleen een veelzijdig beeld van wat populisme nu eigenlijk is, maar het laat ook zien wat het begrip zo vaag maakt. Het is geen lichte kost, maar voor de lezer met doorzettingsvermogen biedt het nie...
De eerste waarnemingen van zwaartekrachtgolven, donkere materie en de bron van kosmische straling. Wetenschappers Stan Bentvelsen, Bob van Eijk en Melissa van Beekveld vertellen hier alles over in een reeks colleges van de Universiteit van Nederland. Waarom is de tunnel van CERN eigenlijk zo l...
Met het gebruik van stamcellen kunnen we de periode van relatieve gezondheid van een mensenleven verlengen. Maar voor we zo ver zijn, hebben we nog een lange weg te gaan. Dat blijkt uit de verhalen van de drie sprekers tijdens de eerste editie van NEMO Kennislink Live ‘Kweek jij straks j...
Ernstige bloedingen na de bevalling zijn wereldwijd de grootste oorzaak van moedersterfte. Meer dan honderdduizend vrouwen gaan er per jaar aan dood. Nu is er een goedkoop medicijn dat dit aantal drastisch terug kan dringen.
De oudheid werkt nog door tot in onze tijd. Bijvoorbeeld in tv-series als The Sopranos en een recente toespraak van politicus Thierry Baudet in de Tweede Kamer, stelt universitair docent David Rijser. Volgens hem bieden klassieke teksten nog steeds interessante inzichten.
In fabrieken werken robots en mensen steeds meer samen. Maar eenvoudig is dat niet, omdat een robot zich heel anders gedraagt. NEMO Kennislink neemt een kijkje bij een toekomstig opleidingscentrum, waar werknemers leren hoe ze met robots om moeten gaan.
Wanneer de Afrikaanse Megaponera-mier gewond raakt in het heetst van de strijd tegen de termiet hoeft hij niet te vrezen: zijn soortgenoten dragen hem terug naar het nest waar hij rustig bij kan komen van zijn verwondingen. Duitse onderzoekers van het Biocentre van de University of Würzburg be...
Een internationaal team van wetenschappers heeft in het noorden van Quebec, Canada, resten gevonden van bacteriën. Deze resten zijn ten minste 3,8 miljard jaar oud en zijn daarmee de oudste fossielen ooit.