Naar de content

De beperking die ruimte schept

Feit in fictie: schrijvers over wetenschap in hun romans

Lezende vrouw in bibliotheek
Lezende vrouw in bibliotheek
Freep!k

In de serie 'Feit in fictie' interviewen we schrijvers over romans waarin wetenschap een prominente rol speelt. Waar ligt voor hen de grens tussen feit en fictie?

‘Goede harde feiten maken de verbeelding geloofwaardig, de beperking die ruimte schept. Zoals u de randen van het schilderij hebt waar u niet buiten kunt treden.’

Dit fragment komt uit het nieuwste boek van Tommy Wieringa, ‘Nirwana’, waarin de hoofdpersoon in gesprek is met een schilder. Omdat dit personage samenvalt met Wieringa zelf, geeft hij de lezer mee hoe hij zelf denkt over de grens tussen feit en fictie in zijn romans.

Auteur Hanna Bervoets zegt het in net wat andere bewoordingen in het interview dat Robert Visscher met haar had tijdens de Nationale Wetenschapscommunicatiedag eind vorig jaar: ‘Ik leg mezelf graag beperkingen op’. Met dit interview trappen we de serie ‘Feit in fictie’ af. Bervoets onthult daarin dat ze zich wel meerdere beperkingen oplegt, bijvoorbeeld door vaste routines in te bouwen in haar werkdag – ‘hoewel dat voor sommigen haaks staat op het creatieve proces’.

Strikt of losjes

Dat er ook schrijvers zijn die het minder nauw nemen met de wetenschappelijke realiteit, zal de lezer dan ook niet verwonderen. Maar hoe strikt of hoe losjes schrijvers in het Nederlandse taalgebied daar precies mee omgaan, ontdekken we het komende halfjaar in de serie interviews die we publiceren onder de noemer 'Feit in fictie'.

In het boek ‘Ivanov’ van Bervoets speelt biotechnologie een belangrijke rol. In de volgende afleveringen van deze maandelijkse serie passeren ook andere wetenschapsdisciplines de revue, waaronder genetica, biotechnologie, kunstmatige intelligentie, taalwetenschap en klimaatwetenschap. De volgende boeken komen aan bod: 

  1. 'Ivanov', Hanna Bervoets
  2. 'Wormmaan', Mariken Heitman
  3. 'Ik kom hier nog op terug', Rob van Essen
  4. 'De Engelenmaker', Stefan Brijs
  5. 'Als dan', Janneke de Bijl
  6. 'De Mitsukoshi Troostbaby Company', Auke Hulst
  7. 'Willem die Madoc maakte', Nico Dros

Stel je eigen vraag

Elke maand plaatsen we een vooraankondiging van het komende boek in onze nieuwsbrief en op onze socials, zodat onze lezers mee kunnen lezen en hun vragen voor de auteur aan ons kunnen voorleggen. Op die manier bootsen we een beetje het gevoel van een boekenclub na. Mocht er nu meteen al een vraag opborrelen over de wetenschap in één van bovenstaande boeken, schroom dan niet om ons te mailen op [email protected] of laat een vraag achter in het reactieveld. De beste vragen nemen we mee in onze gesprekken met de auteurs.

ReactiesReageer