Twee weken geleden verscheen mijn blog over exponentiële groei en een schaakbord. De 8-jarige Rahul besloot dit zelf eens even te checken.
Twee weken geleden verscheen mijn blog over exponentiële groei en een schaakbord. De 8-jarige Rahul besloot dit zelf eens even te checken.
Welke blogs werden het meest gelezen in de afgelopen maand?
Er was eens een Indiase koning die de uitvinder van het schaakspel wilde bedanken. Dit eindigde in een groot wiskundig probleem. Wat heeft deze legende met mijn onderzoek te maken? De quantumcomputer belooft exponentieel veel sneller te zijn dan de klassieke computer, en deze legende is een mo…
Op een ochtend kwam ik het kantoor binnen en liet mijn begeleider me een grafiekje zien. Niet heel bijzonder zou je zeggen. Maar dit grafiekje was anders dan anders. Een punt stak boven de rode lijn uit, een piekje in de data. Wat was er aan de hand?
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
De app ‘Angry Birds’ heeft zijn beste tijd alweer gehad. Op zoek naar nieuw vermaak? En wil je er ook nog iets van leren? Probeer ‘Quantum Cats’: katten vliegen door de lucht in superpositie en verstrengeling. Projecteer je kat om de meeste schade aan te richten!
Men zegt dat je iets pas echt begrijpt wanneer je het ook aan een kind kan uitleggen. Ik heb nog geen kind om dat op uit te proberen. Wel een vriendin met een hekel aan alles dat met cijfers en formules te maken heeft. Dat werkt ook erg goed, merkte ik drie weken geleden toen ik een presentati…
Het aantal vrouwen in de wetenschap in Nederland is om te huilen. In vergelijking met de rest van Europa bungelen we onderaan. Maar op het evenement ‘Pump your Career’ was daar niets van te merken. Vijfhonderd vrouwelijke wetenschappers kleurden de dag in, #PyC15 was de hele dag trending op Tw…
In mijn vrije tijd lees ik graag boeken, vooral fantasy (lekker stereotiep). Hoewel het meestal niet zo nauw genomen wordt met wetenschappelijke aspecten, kom ik soms toch interessante dingen tegen.
Grijp je kans om de Faces of Science in het echt te ontmoeten. Vanaf aanstaande donderdag 19 november vertellen ze in de bibliotheek in Amsterdam over hun onderzoek.
Omgeven door prachtige natuur, uitmuntende wetenschappers, fanatieke sporters en gezonde wholefood-types… Wat heeft Boston nog meer te bieden? ‘The Boston accent’ is zeker iets wat je niet kan ontgaan op straat ;)
Goed toeven in Boston, ook in het weekend!
Inmiddels 3 jaar geleden begon ik voor mijn afstudeeronderzoek met het bouwen van een opstelling. Daarmee zouden we kunnen meten hoe glazen bolletjes samen met antennes licht opsluiten. Geduld is een schone zaak, want vandaag is eindelijk het eerste resultaat uit die opstelling – en daar…
Red Sox, Boston Bruins, Celtics, en de Patriots: sport is niet te missen hier!
Wanneer je iets duidelijk wilt maken, is het aan te raden alleen dat te vertellen wat je punt ondersteunt. Ga niet een heel verhaal er om heen vertellen wat eigenlijk niets toevoegt. Met het weergeven van informatie in grafische vorm (visualisatie) is dit precies hetzelfde. Alles wat niet bijd…
Hardlopen en wholefoods. Ze zijn behoorlijk gezond hier in Boston! Deze week elke dag een korte update van mijn belevenissen.
Normaal gesproken gaat een week op de universiteit behoorlijk ongemerkt voorbij. Projecten zijn lange-termijn en met de ‘buitenwereld’ hebben we behoorlijk weinig interactie. In de week dat het ‘Bell-experiment’ werd gepubliceerd, zag de week er heel anders uit. Ook deed ik mee aan ScienceBatt…
“In New York, they ask, ‘How much money does he have?’ In Philadelphia, they ask, ‘Who were his parents?’ In Boston they ask, ‘How much does he know?’”.
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
De vreemde consequenties van de quantummechanica vond Einstein spookachtig. “Deze theorieën spelen een gewaagd spel met de werkelijkheid”, vond hij. Nu, 80 jaar later, hebben mijn collega’s in Delft als eerste een sluitend bewijs kunnen geven: ‘spooky action at a di…
Wil je Julia Cramer en Barbara Braams eens van een heel andere kant zien? Kom dan 21 oktober naar theater Walhalla in Rotterdam.
Misschien had ik verhuizen bij mijn hobby’s moeten vermelden. Ik ben inmiddels al negen keer van woning gewisseld en de volgende keer zit eraan te komen. Deze is alleen wel een beetje bijzonderder, komend jaar ga ik namelijk in het Franse dorpje Prévessin wonen.
Al jaren is ‘work hard, play hard’ een van de motto’s van onze groep, en daar wordt naar geleefd. Gewerkt wordt met tweehonderd procent inzet. Wetenschap laat zich niet in 9-tot-5 tijden proppen en ook mijn belangrijkste meting van de afgelopen tijd liep van kerst tot oud en nieuw. Maar, trouw…
Het is ondertussen even geleden dat ik een blog heb geschreven, en met reden: het was behoorlijk druk! Hierbij een update van wat er het afgelopen half jaar allemaal gebeurde.
Het ingewikkelde stratenplan van Victoriaans Londen, of het rechthoekige schaakbordpatroon van Manhattan, welke structuur lijkt het meest op die van de zenuwbanen in onze hersenen?
Hoewel het verre van zomer lijkt, toch een blog over de zomervakantie. Studenten en collega’s zijn op vakantie; dus lege gebouwen, weinig besprekingen, geen interessante lezingen. Klinkt saai, of niet?
Met dit mooie weer eten we lekker veel ijsjes. De vriezer doet hard zijn best om ze goed koud te houden. Je vriezer thuis heeft een temperatuur van -18 graden Celsius. Maar om onze experimenten in het lab goed te kunnen doen, koelen we onze diamant af naar -269 graden Celsius: slechts 4 graden…
Universiteitsblad Delta interviewt Julia Cramer over haar studiekeuze, haar onderzoek en haar blogs voor Faces of Science.
Op 1 juni kreeg onze onderzoeksgroep hoog bezoek, van ministers Henk Kamp en Jet Bussemaker. Zij tekenden voor 10 jaar onderzoeksgeld voor QuTech, ons nieuwe instituut. In totaal krijgen we 135 miljoen euro! Een hoop geld, en dat vond de media ook: ineens stonden we in het middelpunt van de be…
Diamant is een materiaal dat naar perfectie streeft, het is perfect geordend en heeft mooie eigenschappen. Als jij aan diamant denkt, zie je waarschijnlijk grote, dure sieraden voor je. Maar die diamanten noem je eigenlijk briljanten: diamanten die op zo’n manier gesneden zijn dat ze mooie, fo…