Wiskunde

Wiskunde omvat véél meer dan de wiskunde die je op school leert. Geen enkel wetenschapsgebied kan nog vooruit zonder wiskunde in de gereedschapskist. En alles wat ten grondslag ligt aan computers, big data en cybersecurity is eigenlijk toegepaste wiskunde. Op NEMO Kennislink laten we zien wat er nieuw en spannend is in de wiskunde, en wat dat betekent voor de samenleving.

Ik wil vooral laten zien, dat wiskunde tot in alle haarvaten van de samenleving is doorgedrongen, en daar ook niet gemist kan worden.

Als freelance wetenschapsjournalist ben ik nogal eens de laatste toevlucht als het gaat over onderwerpen waarbij hermetische formules of statistiek een belangrijke rol spelen. Na m’n studie natuurkunde in Leiden werkte ik onder meer voor Natuur & Techniek, NRC Handelsblad en de Volkskrant, en recent vaak voor de VPRO en de NTR. Hoewel heldenverering niet in m’n aard ligt, zijn Albert Einstein en Richard Feynman twee inspiratiebronnen, ook vanwege hun talent voor de pakkende one-liner. Neem deze van Feynman: ‘Science is a way of trying not to fool yourself.’

Elke natuurkundige is een halve wiskundige, wat goed van pas kwam in de zes jaar dat ik hoofdredacteur was van wiskundetijdschrift Pythagoras. Als bekroning van m’n onverantwoord veel tijd verslindende hobby – breinbrekers ontwerpen – publiceerde ik in 2012 de bundel Het Labyrint van Occam.

Arnout Jaspers
Redacteur wiskunde en nieuwsredacteur
Bekijk 917 artikelen over wiskunde
Zoeken en filteren in
Wiskunde
Filter & zoeken