Onnodige paniek over AI
Wetenschapsjournalist Bennie Mols weet de hijgerige doemverhalen over kunstmatige intelligentie mooi te debunken in zijn pocketboekje Slim, slimmer, slimst.
Robert (1981) wil alles weten van techniek en is vooral nieuwsgierig naar uitvindingen. Of het nu om nieuwe roeren voor schepen, flexibele elektronica of beveiligingssystemen voor treinen gaat. Hoe zit iets precies in elkaar, hoe werkt het en waarom hebben we dat nodig? Robert schrijft ook voor dagblad Trouw, AD, KIJK en De Ingenieur. Onlangs verscheen zijn boek ‘Delen doe je zo’ over de deeleconomie. Robert is een fanatiek basketballer, gek op toneel en bezoekt meerdere malen per jaar Berlijn. De beste verhalen over de Duitse hoofdstad verzamelt hij op zijn website www.placetobe.info
Wetenschapsjournalist Bennie Mols weet de hijgerige doemverhalen over kunstmatige intelligentie mooi te debunken in zijn pocketboekje Slim, slimmer, slimst.
Internet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons nieuwe thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.
We e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust.
Alles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
In huis staan steeds meer slimme apparaten. Dit internet der dingen maakt het leven makkelijker, maar vormt ook een potentieel gevaar. De beveiliging van al die apparaten verschilt namelijk enorm.
Oplossing Gezocht! Dat is de nieuwe podcast van NEMO Kennislink. Host Robert Visscher en co-host Nour Eldín Emara zoeken samen met de wetenschap naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.
De zorgsector is in ons land een grootverbruiker van water, elektriciteit en grondstoffen, en de milieuvoetafdruk is groot. In de serie ‘Operatie groene zorg’ onderzoeken we hoe het duurzamer kan.
Niet zelden leiden waarnemingen van telescopen tot meer vragen dan antwoorden. Waarom worden de grote kosmische problemen niet getackeld?
Dat bedrijven online persoonlijke informatie verzamelen, vinden veel mensen een probleem. Toch ondernemen we vaak geen actie om onze data te beschermen. Wat houdt ons tegen om onze privacy te beschermen?
Wetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor citizen science.
Technologische ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op. Sommige mensen verlangen naar de tijd dat het langzamer ging. Toch blijkt dat mensen nieuwe technologie in feite al eeuwen niet meer bijbenen.
In twintig jaar tijd zijn er meer dan 14 duizend artikelen verschenen op NEMO Kennislink. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we vijf bijzondere publicaties voor je geselecteerd.
Deze week vieren we dat we 20 jaar bestaan. Aan de hand van hoe wij schreven over ziekte en epidemieën laat hoofdredacteur Robert Visscher zien hoe NEMO Kennislink zich in twee decennia ontwikkelde.
Mathilde Jansen sprak met vier journalisten die in verschillende periodes voor NEMO Kennislink werkten: Ionica Smeets, Ronald Veldhuizen, Roel van der Heijden en Lianne Tijhaar.
We vervangen gloeilampen door leds, isoleren onze huizen en zetten in op elektrische auto’s. Zulke goedbedoelde maatregelen leveren vaak veel minder op dan we hopen, zeggen milieueconomen.
Tijdens de Koude Oorlog leidde een culturele strijd tot een opmerkelijke prestatie: mensen op de maan. Kunnen de huidige spanningen ook leiden tot een andere opmerkelijke prestatie: de energietransitie?
Mark Zuckerberg lanceerde eind 2021 het metaverse, een digitale driedimensionale wereld waarin we samenkomen, werken en plezier hebben. Wat kan het ons brengen, en zitten we daar wel op te wachten?
Technologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Klimaatverandering tegengaan door de stralen van de zon tegen te houden. Levensgevaarlijk en onbeheersbaar, zeggen tegenstanders. Voorstanders vinden het juist riskant om de techniek te negeren.
Geld speelde geen rol: de VS moesten als eerst iemand op de maan zetten. De kosten voor een duurzame energievoorziening zijn nog veel hoger. Kunnen we iets leren van de blanco cheque die Kennedy uitschreef?
De winning van kobalt voor lithiumaccu’s, cruciaal voor de energietransitie, gebeurt vaak onder mensonterende omstandigheden. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat het nou eenmaal niet anders gebeurt.
Hoewel je het immens populaire ChatGPT van alles kunt vragen, voor onafhankelijk stemadvies kun je niet bij hem terecht: de chatbot heeft last van links-liberale overtuigingen.
Niet zelden is de uitkomst van een experiment heel anders dan de onderzoeker had verwacht. Erg is dat niet. Het leidt soms tot belangrijke ontdekkingen. We zetten er tien op een rij.
Autorijden doet het milieu geen goed. Waarom zien veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ in een vliegend exemplaar dan een oplossing voor het klimaatprobleem?
De Europese Unie gaat flink investeren om de chipproductie op eigen bodem flink op te schroeven. In 2030 moet een vijfde van alle chips uit Europa komen. Experts uit de industrie zelf hebben hun bedenkingen.
De tekst genererende chatbot ChatGPT is razend populair, maar zo revolutionair blijkt het programma niet te zijn. NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de techniek achter ChatGPT.
Kunstmatige intelligentie sloop ons leven al binnen via chatbots en allerhande algoritmes. Eind vorig jaar kwam daar ChatGPT bij, dat elke denkbare tekst voor je schrijft. Is dat een kans of een bedreiging?
In Nederland mogen wetenschappers geen embryo’s maken voor onderzoek, maar in België wel. We spraken hierover met de Vlaamse bio-ethicus Heidi Mertes.
Nederland bouwt er de komende jaren flink wat huizen bij. De auto zal daarbij vaak niet meer welkom zijn in de woonwijk. Hoe moet dat?
Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp om hun huis mee te verwarmen, zeker sinds de oorlog in Oekraïne en het dure Russische gas. Maar hoe duurzaam is deze eigenlijk, vroeg een lezer zich af.