'Je kunt vooral steeds méér zeggen!'
Sommige woorden waren voorheen normaal, maar zijn nu beledigend. Taalkundige Vivien Waszink inventariseert in haar nieuwste boek hoe we omgaan met de gevoeligheden in het Nederlands.
Mathilde Jansen (1977) schreef een proefschrift over het Amelander dialect, maar kwam er al snel achter dat ze het liefst schrijft voor een breed publiek. Haar proefschrift verscheen daarom ook in een populaire versie, en ze schreef nog meer boeken over taal. Ze deed de redactie van het boek De taalcanon, dat uitkwam in 2012, en is auteur van het pas verschenen boek Atlas van de Nederlandse taal. Verder schrijft ze o.a. voor de nieuwsbrief van het Meertens Instituut, Onze Taal en natuurlijk NEMO Kennislink.
Sommige woorden waren voorheen normaal, maar zijn nu beledigend. Taalkundige Vivien Waszink inventariseert in haar nieuwste boek hoe we omgaan met de gevoeligheden in het Nederlands.
Honden communiceren op allerlei manieren met hun baasje. Zou het niet handig zijn als ze daarvoor echte taal konden gebruiken, vroeg lezer Lonneke zich af. Redacteur Erica zocht het uit.
Hoe kunnen robots het onderwijs ondersteunen? Die vraag proberen onderzoekers te beantwoorden door te experimenteren met robots in de taal- en rekenles.
Een app die je taal analyseert om te zien of je misschien dementie hebt. Het is nog toekomstmuziek, maar het is wel wat Roel Jonkers en Roelant Ossewaarde uiteindelijk voor ogen hebben. Ze onderzoeken hoe je taal kunt inzetten bij het diagnosticeren van dementie.
Volgens Elon Musk is taal over vijf tot tien jaar overbodig. Met zijn bedrijf Neuralink werkt Musk aan een systeem waarmee je gedachten direct kunt delen. Maar hoe realistisch is dit? En moeten we dit willen?
De manier waarop kinderen taal leren, wordt vaak beschreven als een wonder. Maar volgens taalkundige Sybren Spit is er niets magisch aan. Voor zijn promotieonderzoek liet hij kleuters een niet-bestaande taal leren. En dat ging eigenlijk helemaal niet zo gemakkelijk.
Kinderen die op de kinderdagopvang Nederlands én Engels horen, worden beter in Engels. Bovendien heeft het Engels geen nadelig effect op hun Nederlandse taalontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van de UvA. De minister wil de meertalige opvang daarom wettelijk mogelijk maken.
“Papa, wie bedenkt de woorden?” vroeg de zevenjarige Ezra. Zijn vader stond met een mond vol tanden en legde de vraag daarom voor aan NEMO Kennislink. Wij gingen te rade bij enkele deskundigen.
Chatbots, online vertaaldiensten… steeds vaker ‘praten’ we met een computer, maar dat verloopt verre van ideaal. Cognitiewetenschapper Andrea Martin ontwikkelt een taalmodel dat beter kan werken.
De filterbubbel als echokamer van je eigen gelijk. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen juist vasthouden aan hun eigen mening, wanneer geconfronteerd met mensen die radicaal anders denken.
In The Human Zoo(m) onderzocht NEMO Kennislink de invloed van videobellen op ons leven. We sloten het thema 17 januari af met een goedbezochte theatrale Zoom-meeting. Kijk de avond hier terug!
Toen de coronacrisis uitbrak namen videobeldiensten de wereld over. Onze redacteuren Erica en Mariska hebben elkaar sindsdien alleen gezien via een beeldscherm. Is dit de nieuwe realiteit op de werkvloer?
Een beginnende lezer leert klanken koppelen aan letters. Maar wat als je geen klanken kunt horen? Dove kinderen lopen een groter risico op laaggeletterdheid. Goed leesonderwijs kan dit voorkomen.
Door corona werken we meer thuis en dat betekent minder geroddel bij de koffieautomaat. Is dat iets goeds? Niet per se. Roddelen heeft belangrijke sociale functies.
Wie in het buitenland gaat wonen merkt dat zijn moedertaal begint te slijten. Confronterend. Taalwetenschappers onderzoeken hoe, waarom en wanneer dat gebeurt. En hoe je het kan tegengaan.
Wat doet het met je als je je moedertaal steeds slechter gaat spreken? “Frustrerend als je een makkelijk woord ineens niet meer naar boven kunt halen”, aldus de Duitse Tamara Lang.
Valentijnsdag; steeds meer vinden hun match online. Dat niet alleen aantrekkelijke foto’s de doorslag geven, blijkt uit onderzoek van Tess van der Zanden.
De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte in de wereld. Vass Verkhodanova onderzoekt of Parkinson al in een vroeg stadium te herkennen is aan specifieke spraakpatronen.
Wat doe je als je gesprekspartner je niet begrijpt? Je lost het probleem samen op, zowel met woorden als gebaren, ontdekte promovendus Marlou Rasenberg.
Hoewel spreekwoorden een beetje op hun retour zijn, gebruiken we dagelijks volop uitdrukkingen. Dat is één van de bevindingen uit het publieksonderzoek van 2019.
Mensenbaby’s leren taal door klanken te imiteren van volwassenen. Er zijn meer diersoorten die dit doen, zoals zangvogels en vleermuizen. Gaan ook zij door een brabbelfase om hun taal te leren?
Quarantinderen, prettester, coronakuchje; tijdens de coronacrisis kreeg onze taal er veel nieuwe woorden bij. Hoe slaan we nieuwe woorden op in ons geheugen? En onthouden we ze allemaal even makkelijk?
Lang voordat ze leren lezen, hebben kinderen met dyslexie vaak moeite met het onderscheiden van spraakklanken.
Dieren kunnen aantallen onderscheiden – net als mensen – maar rekenen kunnen ze niet. Waarom wij wel en zij niet?
Je collega’s kunnen zien tijdens online meetings is een fijne toevoeging ten opzichte van bellen, maar audio kan roet in het eten gooien. Een blog over muten, achtergrondgeluiden en synchroniciteit.
Veel inheemse talen zijn met uitsterven bedreigd. Met het verdwijnen van deze talen gaat ook allerlei unieke kennis verloren. Taalwetenschappers documenteren deze talen voordat ze er niet meer zijn.
De ene keer praat je door elkaar heen en het volgende moment valt er een ongemakkelijke stilte: beurtwisselingen tijdens online meetings verlopen niet altijd even soepel. Hoe komt dat en kan het beter?
Het duurde lang voordat Microsoft Teams meer dan negen deelnemers tegelijk kon tonen. Dat was een klap voor het onderwijs, volgens Danielle Arets.
Continu je eigen gezicht zien tijdens online vergaderingen doet je zelfbeeld geen goed. Cosmetisch chirurgen spreken zelfs van een nieuwe aandoening: Zoom-dysmorfie. Bestaat dat echt?
Tijdens online bijeenkomsten wil je goed overkomen. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook communicatief. Hoe kun je dan het best je webcam plaatsen? NEMO Kennislink vroeg het aan expert Judith Holler.