'Het is zonde dat er met zoveel onderzoek niets wordt gedaan'
Vaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
Renée Canrinus-Moezelaar kwam er al vroeg achter dat scheikunde het mooiste vak op aarde is en koos voor een studie chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eenmaal op de studie bleek het onderzoek toch niet helemaal voor haar weggelegd, en richtte ze zich meer op het schrijven over andermans onderzoek tijdens een master Communicatie in de Bètawetenschappen. Inmiddels werkt ze al een aantal jaar parttime als freelance wetenschapsjournalist, en probeert ze zo haar passie voor scheikunde te delen.
Na het werk geniet ze van spelletjesavonden met vrienden, fietsen, series kijken en festivals of concerten bezoeken.
Vaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
Was het ontstaan van leven een eenmalige gebeurtenis? Of ontstaat er ook nu nog leven? NEMO Kennislink besprak het met Alex Blokhuis.
Het lukt nog niet om de vele reacties van een levende cel na te bootsen in een lab. Aleksandr Pogodaev werkt aan het organiseren van reacties in netwerken.
Vijf jaar geleden werd een kunstmatige ‘bacterie’ gepresenteerd als de meest minimale levensvorm. Nu is er een nieuwe variant die zich beter kan voortplanten.
Christiaan Huygens zag al dat slingeruurwerken soms synchroon gaan bewegen. Wetenschappers hebben dit verschijnsel nu ook aangetoond bij reepjes kunststof.
Is het eerste leven ontstaan op de bodem van de diepzee? Niemand die het zeker weet, maar Eloi Camprubi Casas probeert die omstandigheden na te bootsen. NEMO Kennislink nam een kijkje in zijn lab.
Gaten in de oceaanbodem boden ooit precies de juiste omstandigheden voor het ontstaan van leven. “In al het leven vinden we die omstandigheden terug.”
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Een trapleuning die zichzelf schoonmaakt of een mondkapje waar geen virus zich aan kan hechten. Dat lijkt mogelijk door er piepkleine deeltjes in te verwerken.
Piepkleine deeltjes die lijken op een bacterie kunnen het immuunsysteem wakker schudden, waardoor tumorcellen vatbaar worden voor antikankermedicijnen.
Eindhovense chemici komen onverwacht met bewijs voor een voorspelling van 120 jaar oud. Het draait allemaal om deeltjes die elkaars spiegelbeeld zijn.
Nijmeegse chemici laten zien hoe druppeltjes elkaar wegduwen en aantrekken doordat kleine moleculen geordende draadjes gaan vormen.
Is biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op een rijtje.
Wetenschappers gebruiken allerlei nieuwe technieken om het coronavirus te bestrijden. CRISPR-Cas lijkt een veelbelovende kandidaat om ons verder te helpen, maar we zijn er nog niet.
Lang werd gedacht dat omstanders vaak niet te hulp schieten in noodsituaties op straat. Onderzoek van Marie Rosenkrantz Lindegaard toont dat het anders zit.
Het fenomeen ‘leven’ is nog lang niet helemaal begrepen, maar in zijn boek ‘Wat is leven?’ praat Paul Nurse je snel bij. Een prima instapboek voor dit ingewikkelde onderwerp.
De wereld om ons heen zit bomvol narigheid. Dat je daar ontzettend leuke kinderboeken over kunt maken laten ‘Monsterlijke microben’ en ‘Gifalarm!’ zien. De Jonge Akademie bracht een spannend stripboek uit.
Hoofdredacteur Leon Heuts vraagt de vakredacteuren om een eerste duiding en blikt met hen alvast vooruit op de impact van het gelauwerde onderzoek op de wetenschap en de samenleving.
3D-printers kunnen al een hoop, maar de plastics die we hiervoor gebruiken zijn nog lang niet zo sterk en duurzaam als we zouden willen. Wetenschappers doen daarom nog volop onderzoek naar nieuwe materialen.
De aarde klotst van het water, en in het kosmische perspectief is dat opmerkelijk voor een rotsachtige planeet die zo dicht bij de zon ontstond. Hoe werd de aarde zo’n waterrijke plek waar leven zich in reusachtige oceanen kon ontwikkelen?
De snelheid waarmee enzymen reacties uitvoeren is jaloersmakend. Gerard Roelfes probeert dat te evenaren door compleet nieuwe enzymen te ontwerpen met bouwstenen die in de natuur niet voorkomen.
De afgelopen weken vertrokken er maar liefst drie missies naar Mars. De Verenigde Arabische Emiraten, China en de Verenigde Staten gaan op zoek naar sporen van leven, én internationale bewondering.
Burgers’ Zoo noemt zichzelf ‘hofleverancier van koralen’. De koralen in de Arnhemse dierentuin groeien zo goed, dat ze er zelf geen plek voor hebben. Kan de dierentuin helpen bij het redden van de koraalriffen?
Spinozawinnaar Jacques Neefjes onderzoekt processen op celniveau. Zijn werk heeft zelfs geleid tot verbetering van antikankermedicijnen.
Vaste prik op NEMO Kennislink: de NEMO Kennislink Zomerboekenspecial! Onze redactie tipt de beste wetenschapsboeken van het afgelopen jaar om te lezen tijdens de vakantie. Welk boek zou jij willen lezen?
Duurzame brandstoffen voor vliegtuigen komen eraan. Onderzoekers werken hard aan synthetische varianten en biokerosine uit afvalstromen. Deze brandstoffen lijken ook vrij makkelijk in te voeren, alleen produceren we nog lang niet genoeg.
In Amsterdam en Amersfoort piekte hij, in Utrecht en Den Haag ging hij juist omlaag. Maar wat zegt de concentratie aan coronaresten in het riool eigenlijk?
Ons dagelijks leven is onmogelijk zonder ijzer, koper en fosfor. De Noorse natuurkundige Anja Røyne laat je zien waar we deze bouwstenen vandaan halen en wat onze keuzes betekenen voor de voorraad die de aarde ons biedt.
Slechts een klein deel van de bevolking heeft het coronavirus inmiddels gehad. Onderzoekers weten nog niet hoeveel bescherming de antistoffen zullen bieden.
Het Koning Willem II-college heeft een vak ontwikkeld om vwo-leerlingen voor te bereiden op de universiteit. Volgend jaar telt het vak mee voor het eindexamen.