In mijn onderzoek gebruik ik voornamelijk water als oplosmiddel. Het is ongevaarlijk voor het milieu, en aanwezig in overvloed. Maar het is eigenlijk een heel speciaal goedje!
In mijn onderzoek gebruik ik voornamelijk water als oplosmiddel. Het is ongevaarlijk voor het milieu, en aanwezig in overvloed. Maar het is eigenlijk een heel speciaal goedje!
Mijn leven als onderzoeker ziet er tijdens de coronatijd heel anders uit dan ervoor. In mijn eerste blog vertel ik je hoe ik als scheikundige in de ban ben van corona.
Dit voorjaar presenteert Faces of Science twaalf nieuwe jonge promovendi van verschillende Nederlandse universiteiten die onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen als hoe taal werkt in de hersenen, hoe bacteriën ons kunnen helpen en naar sociale interacties tussen mensen.
Welke blogs werden het meest gelezen in de afgelopen maand?
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
Grijp je kans om de Faces of Science in het echt te ontmoeten. Vanaf aanstaande donderdag 19 november vertellen ze in de bibliotheek in Amsterdam over hun onderzoek.
Wil je Julia Cramer en Barbara Braams eens van een heel andere kant zien? Kom dan 21 oktober naar theater Walhalla in Rotterdam.
Hoe kopieer je DNA?
Er is veel interesse voor de alg: vorige week nog sleepte Peter een boekcontract binnen en nu is hij ook op TV te zien in het nieuwe programma Tr3nding.
‘Hoe algen de wereld gaan redden.’
Waarom ik beter geen “ja hoor” kan zeggen in het bijzijn van mijn collega’s.
Dagen en nachten doorbrengen in het laboratorium, meetings met stoffige professoren, en veel schrijven? Toegegeven, op die manier klinkt wetenschapper niet als het leukste beroep ever… Maar niets is minder waar: Wetenschap is allesbehalve saai! Maar, wat dóe je dan zoal? Een greep uit …
Dit waren een paar van de vragen die kinderen mij stelden tijdens de Klokhuis vragendag bij NEMO in Amsterdam. Ik was één van de vijftig wetenschappers die antwoord probeerde te geven op alle vragen die kinderen hebben.
Diamant is een materiaal dat naar perfectie streeft, het is perfect geordend en heeft mooie eigenschappen. Als jij aan diamant denkt, zie je waarschijnlijk grote, dure sieraden voor je. Maar die diamanten noem je eigenlijk briljanten: diamanten die op zo’n manier gesneden zijn dat ze mooie, fo…
Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een neuropsycholoog, een celbioloog en een natuurkundige. Maar wie zijn het? Tromgeroffel…
Het doen van onderzoek naar dikke algen en het versturen van stroopwafels naar de Noordpool lijken wellicht weinig met elkaar te maken hebben, maar niets is minder waar.
Waarom zou je onderzoek doen als je ook op wereldreis kunt gaan? Roy van den Berg legt zijn keuze uit.
Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een natuurkundige, een arts-onderzoeker en een politicoloog. Benieuwd wie het zijn?
Olie, kolen en gas worden in Nederland gebruikt als voornaamste energiebronnen. Deze ruwe grondstoffen zijn echter niet altijd direct geschikt als brandstof.
Aan de slag met afval als nieuwe grondstof. Hoe katalysatoren bijdragen aan een duurzame toekomst.
Lekker je eigen werkende zonnecel in elkaar kliederen met twee glazen plaatjes, wat tandpasta en algenslurrie.
De afgelopen week waren de Faces volop in het nieuws. Heb je ze gemist? Hier een overzicht:
Dinsdagmiddag 15:00, een telefoontje van de redactie van omroep WNL met de vraag of ik de volgende dag te gast wilde zijn in het programma ‘Nu al Wakker’.
In de nieuwe film ‘Onbegrensde wetenschap’ vertellen zes bètawetenschappers wat hun werk zo spannend maakt.
Company tour in Duitsland en België, vakantie in IJsland en nu op weg naar de microscoop in Kopenhagen. Tussendoor op het vliegveld mooi de tijd om dit blog te schrijven.
Met een pincet kun je een haar van 0,05 millimeter uittrekken, uit de printer komen druppeltjes van tien micrometer en de lijntjes op een computerchip zijn slechts enkele tientallen nanometers breed. Maar de deeltjes die ik maak zijn nog tien keer kleiner! Hoe maak je deeltjes nu zo klein?
Of het bedrijf nu in een pittoresk dorpje of een kilometers groot chemisch park ligt, een rondleiding bij een chemisch concern is altijd indrukwekkend.
Wat werkt beter: Een open kantoor waar iedereen samenklit? Of afgezonderde ruimtes waar je niemand tegenkomt? En hoe zit dat bij de katalyse?
Kleine deeltjes maken in het lab, en pas maanden later in het lab in Kopenhagen zien of het ook echt gelukt is.
Waarom ik katalysatoren onderzoek? Omdat wij zonder katalysatoren niet eens zouden bestaan! De wereld zou er heel anders uitzien.