Psychologie

De psychologie is een wetenschap die de geest en het gedrag van mensen bestudeert. Het gaat daarbij niet enkel om wat mensen doen, maar ook wat ze voelen, denken en hoe mensen beslissingen nemen. Aan de hand van verschillende methoden, zoals observatie en en experimenten, onderzoekt de psychologische wetenschap dingen als leren en geheugen, sensatie en perceptie, motivatie en emotie, denken en taal, persoonlijkheid en sociaal gedrag, intelligentie, ontwikkeling van kinderen, mentale ziektes en nog veel meer. Psychologie is een brede discipline, onderverdeeld in meerdere vakgebieden. Zo is er de de sociale psychologie, die bestudeert hoe mensen zich in groepen gedragen. Of de neuropsychologie, die zich vooral bezighoudt met stoornissen in hersenfuncties en de invloed hiervan op menselijk gedrag.

Wil je meer weten over

Mariska van Sprundel wilde eigenlijk van kinds af aan dierenarts worden. Maar na uitgeloot te zijn, ging zij biologie studeren aan de Universiteit Utrecht om toch zoveel mogelijk te leren over dieren. Eenmaal begonnen bleek de medische biologie zo fascinerend, dat ze een master in biomedische wetenschappen ging doen. De wetenschap bleek haar goed te liggen, maar na eindeloos pipetteren in het laboratorium gooide ze het over een andere boeg: geen pipet, wel wetenschap. Ze vond haar draai als wetenschapsjournalist tijdens een stage bij NEMO Kennislink, waar ze tot op de dag van vandaag als freelancer is blijven hangen. Eerder schreef ze voor NEMO Kennislink veel over biotechnologie en functionele moleculaire systemen. Nu is ze redacteur Hersenen & Gedrag.

Verder schrijft Mariska onder meer voor Trouw, Eos magazine, KIJK en Runner’s World. In haar vrije tijd doet ze het liefst aan hardlopen. Ze hoopt dit jaar haar eerste marathon te lopen.

Mariska van Sprundel
Redacteur Hersenen & Gedrag
Bekijk 539 artikelen over psychologie
Zoeken en filteren in
Psychologie
Filter & zoeken