Het is de zoveelste online meeting van vandaag. Mijn hoofd voelt zwaar en mijn ogen prikken. Wat doet al dat online meeten eigenlijk met je?
Het is de zoveelste online meeting van vandaag. Mijn hoofd voelt zwaar en mijn ogen prikken. Wat doet al dat online meeten eigenlijk met je?
Wat zijn er weer bijzondere blogs geschreven in het afgelopen jaar. Hier nog eens de best gelezen blogs op een rijtje.
Dit voorjaar presenteert Faces of Science twaalf nieuwe jonge promovendi van verschillende Nederlandse universiteiten die onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen als hoe taal werkt in de hersenen, hoe bacteriën ons kunnen helpen en naar sociale interacties tussen mensen.
Welke blogs werden het meest gelezen in de afgelopen maand?
Als wetenschapper worden je prestaties vooral gemeten aan de hand van het aantal publicaties dat je hebt. Logischerwijs zou dat betekenen dat we vooral heel veel aan het schrijven zijn, maar helaas is dat niet zo… Althans bij mij niet.
Op zaterdag 12 december jl. brachten leden van de motorclub No Surrender een bezoek aan de Voedselbank in Vlaardingen. Ze kwamen niet met lege handen aanzetten. Doel van het bezoek was het afgeven van een lading kerstbomen voor minima. Sympathieke jongens, die motormuizen!
Ik heb al eerder over MoSART geschreven, de app die we hebben ontwikkeld voor mijn onderzoek. Toen kon ik er nog niet zo heel veel over vertellen, maar inmiddels zijn we een stuk verder!
Ook voor mij is het moment daar: mijn proefschrift is af! Een beetje onwennig is het nog wel, maar wat heerlijk om mijn eigen geschreven boek vast te houden. Weer een stapje dichterbij de doctorstitel.
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
De afgelopen maanden is er enorm veel gebeurd, maar ik kwam er niet aan toe er over te schrijven. Daarom deze week elke dag even een korte update.
In mijn vrije tijd lees ik graag boeken, vooral fantasy (lekker stereotiep). Hoewel het meestal niet zo nauw genomen wordt met wetenschappelijke aspecten, kom ik soms toch interessante dingen tegen.
Grijp je kans om de Faces of Science in het echt te ontmoeten. Vanaf aanstaande donderdag 19 november vertellen ze in de bibliotheek in Amsterdam over hun onderzoek.
Wanneer je iets duidelijk wilt maken, is het aan te raden alleen dat te vertellen wat je punt ondersteunt. Ga niet een heel verhaal er om heen vertellen wat eigenlijk niets toevoegt. Met het weergeven van informatie in grafische vorm (visualisatie) is dit precies hetzelfde. Alles wat niet bijd…
Ik beoefen zelf al een aantal jaar yoga. Soms wat intensiever, momenteel heel weinig, maar het heeft me zeker nu tijdens mijn promotietraject de nodige ontspanning gegeven. Hoe tof, dacht ik, zou het zijn om iets met yoga in de gevangenis te gaan doen?
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
Van Västerås, via Stockholm naar Båstad. Dat was de route door Zweden die ik in twee weken heb afgelegd.
Wil je Julia Cramer en Barbara Braams eens van een heel andere kant zien? Kom dan 21 oktober naar theater Walhalla in Rotterdam.
Mijn proefschriften zijn binnen! Begin mei schreef ik al dat ik mijn proefschrift had ingeleverd en nu, zo’n 5 maanden en veel werk later, liggen ze dan eindelijk voor me. Wat is het bijzonder om eindelijk een fysiek boek in handen te hebben, een boek dat je zelf hebt geschreven.
Afgelopen woensdag ging RTL Late Night over “sexting” onder jongeren, of eigenlijk vooral over de gevallen waarin het verkeerd afloopt. De uitzending maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat journalisten goede vragen stellen.
Hoe is onze democratie veranderd sinds de introductie van nieuwe digitale media? 1 oktober spreekt Sanne Kruikemeier hierover bij SPUI25.
Mijn eerste vlog is een feit! Gedragen gevangenen zich beter als ze visolie eten?
Na 4 jaar, 1000 uur lesgeven, 10 congressen, en een stuk of 20 experimenten is het dan zover, de dag dat ik mijn proefschrift ten overstaan van vrienden, familie en collega’s mag verdedigen.
Tot vreugde van velen, inclusief mijzelf, is het festivalseizoen in volle gang! Voor het eerst ben ik hier niet alleen als bezoeker die van alle muziek geniet, maar ook als wetenschapper die zich bekommert om de mogelijk negatieve gevolgen van al het festivalgeweld.
De pallet met mijn 350(!) proefschriften is bezorgd.
Het ingewikkelde stratenplan van Victoriaans Londen, of het rechthoekige schaakbordpatroon van Manhattan, welke structuur lijkt het meest op die van de zenuwbanen in onze hersenen?
Steek je rechterhand uit, de handpalm naar boven. Kijk nu naar je wijsvinger en naar je ringvinger. Is je ringvinger langer dan je wijsvinger? Dan heb je volgens wetenschappelijke studies een grotere kans om je agressief te gedragen.
House of Cards één van de beste, misschien wel de beste, serie die ik ooit gezien heb. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt de serie zo verslavend? Ik ging op (wetenschappelijk) onderzoek uit.
Ik kreeg ze vooral van anderen, de berichten dat er “wegens persoonlijke omstandigheden” even minder tijd was. Nu stuur ik ze zelf.
‘Triiing!’ Ik ben rustig thuis aan het werk, als de deurbel gaat. Een wat oudere man staat op de stoep. Voor hem staat een pallet met 150 door mij geschreven boeken. Het resultaat van 4 jaar werk, zo op mijn stoep. Wow!
Vierenhalf jaar onderzoeker. Vierenhalf jaar expert op mijn onderwerp. En dus vierenhalf jaar geen patiënt gezien. Vandaag begin ik als dokter…