Voor de meeste mensen is het moeilijk om te bevatten wat een cel precies is. Misschien heb je wel eens gehoord dat cellen de bouwstenen van ons lichaam zijn. Dat is waar, maar cellen zijn veel meer dan alleen maar een stel LEGO steentjes.
Voor de meeste mensen is het moeilijk om te bevatten wat een cel precies is. Misschien heb je wel eens gehoord dat cellen de bouwstenen van ons lichaam zijn. Dat is waar, maar cellen zijn veel meer dan alleen maar een stel LEGO steentjes.
Op 13 september 1848, tijdens werkzaamheden aan het spoor, doet zich een noodlottig ongeval voor. Tijdens een plotselinge explosie boort een enorme ijzer staaf zich dwars door het hoofd van Phineas Gage die op dat moment aan het werk is.
Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een neuropsycholoog, een celbioloog en een natuurkundige. Maar wie zijn het? Tromgeroffel…
Zoenen, verkering, de eerste keer, alles komt aan bod bij Dokter Corrie. Vandaag ben ik te gast!
Klinkt als… een fancy nieuwe kledingtrend? Een hype voor het inrichten van je woning? Bijna… Ook in de wetenschap zijn we veel bezig met hoe dingen er uitzien, en hoe we ze zo mooi en duidelijk mogelijk kunnen representeren. Daarvoor moet je goed nadenken over wat de gebruiker gra…
Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een natuurkundige, een socioloog en een muziektechnoloog. Maar wie zijn het? Tromgeroffel…
Bestaat er een gereedschapskist met trucs die goede songwriters gebruiken om liedjes extra catchy en herkenbaar te maken? Zijn er eigenschappen waar alle succesvolle hits aan voldoen? En volgen oorwormen – liedjes die in je hoofd blijven rondzingen, soms wel dagenlang – een bepaald…
Na vier jaar is mijn promotietraject bijna ten einde. Alle resultaten zijn binnen, al het onderzoek is opgeschreven, de koek is bijna op. Tijd om de balans op te maken. Wat heeft vier jaar aan onderzoek zoal opgeleverd?
Wat hebben een kompas, klikspeelgoed, en leuke versieringen voor op je koelkast met elkaar gemeen? Ze maken gebruik van magnetisme. Zelfs onze aarde is een grote magneet. Magneten blijken ook extreem bruikbaar in veel natuurkundige experimenten, zoals het versnellen van kleine deeltjes. Maar b…
Ik heb er al eerder over geschreven: mijn proefschrift moet bijna ingeleverd worden. De deadline is 31 maart, wat betekent dat ik nog een week of vier de tijd heb…
Brandweerman, actrice, dokter of toch zanger? Wat wilde jij later worden als kind? De kans dat je ‘wetenschapper’ antwoordde op die vraag is vrij klein. Wetenschappers hebben immers een wat stoffig imago. Tijd om hier wat aan te doen.
Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een natuurkundige, een arts-onderzoeker en een politicoloog. Benieuwd wie het zijn?
Geen witte jassen, veiligheidsbrillen en pipetjes. Een dagje in het lab ziet er voor mij zo uit:
In mijn vorige blog had ik het al over creativiteit. En ik doe onderzoek naar de effecten van hedendaagse geluidsomgevingen (soundscapes) op mensen en ik zou geen echte promovendus zijn als ik deze twee onderwerpen niet aan elkaar kon koppelen.
Het is natuurlijk allemaal heel interessant dat hersenonderzoek, maar kunnen we er nu ook wat mee? De Breinproductendag is dé plek waar we een antwoord op deze vraag kunnen vinden. En dus ging ik in het futuristische congrescentrum Supernova op onderzoek uit.
Mijn vorige blog is alweer van een maand geleden zie ik. Ik geloof dat ik het druk heb gehad…
Als een nieuw jaar begint, lijkt het erop dat mensen automatisch drie dingen doen: 1) terugblikken naar het afgelopen jaar, 2) vooruitblikken naar het jaar dat voor de deur staat en 3) goede voornemens aankondigen. Mijn eerste blog van 2015 staat voor jullie klaar, conform bovengenoemde 3-stap…
Ik houd van geluid. En ik houd van technologie, vooral als het in je broekzak past. En als deze twee samenkomen, word ik helemaal blij.
Het is fascinerend om steeds meer te weten te komen over ons brein en er is veel aandacht voor hersenonderzoek. Maar wat levert het ons eigenlijk op? Wat zijn de praktische toepassingen van hersenonderzoek? Vandaag ben ik op de NWO breinproductendag om dat uit te vinden!
Ik open de deur van het klaslokaal en loop naar binnen. De docent staat voor de klas, klaar om te beginnen met de les. Naast mij bladeren studenten wat door hun boeken. Ik realiseer me: ik ben weer even student.
Als promovendus ben ik altijd groot fan van het geven van praatjes of workshops voor een breed publiek. Je brengt je kennis over aan mensen die het in de praktijk kunnen toepassen.
Het is de droom van iedere student: leren voor een examen zonder ooit het boek te hoeven openen. We willen allemaal nieuwe dingen leren en als het even kan daar niet al te veel moeite in stoppen. Zou leren terwijl je slaapt niet een droom zijn die uitkomt? Het mooie is dat deze droom werkelij…
De afgelopen week waren de Faces volop in het nieuws. Heb je ze gemist? Hier een overzicht:
Max van Duijn van Faces of Science legt samen met neurocognitief illusionist Victor Mids alles uit over gedachtenlezen.
In de nieuwe film ‘Onbegrensde wetenschap’ vertellen zes bètawetenschappers wat hun werk zo spannend maakt.
Hoe is het om mee te doen aan hersenonderzoek?
Er zijn al meerdere Faces of Science die hebben geblogd over de nummer één bezigheid van promovendi: schrijven.
Hoe kunnen we bouwen en ontwerpen voor onze oren?
Barbara Braams over haar missie om jongeren enthousiast te maken voor het wetenschapsvak.
Ik schrik als ik zie dat mijn laatste blog eind juni heb geschreven, meer dan drie maanden geleden! Shame on me… Jullie denken vast dat ik een sabbatical heb gehouden, maar helaas is dat niet het geval.